Technische Universiteit Delft

Kuala Lumpur, 6 oktober 2011

GreenTech House Competition

Deze week hebben de Technische Universiteit van Maleisië (UTM) en BE-Basic het startschot gegeven voor de GreenTech House Competition op de internationale campus van de UTM in Kuala Lumpur. Hierbij waren enkele honderden studenten bouwkunde, interieurontwerp, planologie, biotechnologie, chemische technologie en andere vakken aanwezig. De GreenTech House Competition is een prijsvraag die bedoeld is om de kennis over duurzaam bouwen en wonen te vergroten en de innovatie in bouwmaterialen te bevorderen. Multidisciplinaire studententeams worden uitgenodigd 'hun duurzame huis' te ontwerpen op basis van biologisch hernieuwbare materialen.

De prijsvraag ging op dinsdag 4 oktober van start met een tweedaags seminar waar Maleisische- en internationale experts op het gebied van nieuwe bio-based materialen, energiesystemen, innovatieve huisontwerpen, industriële productiemethoden en vormen van supply chain management presenteerden. Verschillende vooraanstaande wetenschappers pleitten voor een herwaardering van de traditionele Maleisische architectuur met integratie van duurzaamheid en innovaties vanuit niet-traditionele vakgebieden zoals biotechnologie en werktuigbouwkunde. De GreenTech House Competition is ontwikkeld door het Institute of Bioproduct Development (IBD) en de bouwkundefaculteit van de UTM, het Nederlandse publiek-private partnership BE-Basic, de Britse Cambridge Malaysian Education and Development Trust en het Malaysian Commonwealth Studies Centre.

Duurzaamheid staat centraal in de GreenTech House Competition. De studenten worden uitgedaagd om ideeën te ontwikkelen waarmee het energieverbruik drastisch wordt verlaagd en betere manieren te bedenken om afval- en waterstromen te hergebruiken wanneer het huis bewoond is. Maar ze moeten ook rekening houden met de ecologische voetafdruk en de kosten van het bouwproces en de materialen. Een goed ontwerp houdt het huis bovendien koel en verschaft een comfortabele leefomgeving die zo flexibel is dat veranderingen in de gezinssamenstelling gemakkelijk kunnen worden opgevangen.

"De studenten moeten groepen vormen waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn, zodat ze van elkaar kunnen leren. De kick-off laat zien dat velen graag 'groenere' huizen ontwikkelen met het oog op de behoeften van de toekomst. We vragen hen vooral ook hun project onder de aandacht te brengen van een bredere groep, zodat we duurzaam bouwen meer bekendheid kunnen geven bij het grote publiek", aldus professor Patricia Osseweijer, verbonden aan de TU Delft en aan BE-Basic, een van de initiatiefnemers van de prijsvraag.

Professor Ramlan Aziz, directeur van het IBD, stelt: "In de huizenbouw in ons land is al vele jaren weinig veranderd. Dat geldt ook voor de bouwmaterialen. Er zijn grote mogelijkheden om onze broeikasgasemissies te verminderen met nieuwe processen en materialen. De bouw is een enorme sector, in 2010 zijn nieuwe contracten afgesloten ter waarde van 53 miljard RM(ringgit) wat gelijk staat aan 12,5 miljard euro. Het bouwen van duurzamere huizen kan dus een zeer grote impact op onze samenleving hebben."

De prijsvraag wordt georganiseerd en gesponsord door de UTM, BE-Basic, het Malaysian Commonwealth Studies Centre (MCSC) en de Cambridge Malaysian Education and Development Trust (CMEDT). Het winnende team ontvangt RM20.000 en er zijn ook speciale prijzen beschikbaar voor onderdelen van de prijsvraag. Deelname staat open voor teams van alle Maleisische universiteiten. De inschrijvingstermijn sluit op 31 oktober en de ontwerpen moeten uiterlijk op 31 januari 2012 binnen zijn. De slotceremonie met de bekendmaking van het winnende ontwerp en team wordt gehouden in het KLCC (Kuala Lumpur City Centre) op 4 maart 2012. Voor meer informatie kunt u terecht op greentechhouse@ibd.utm.my of op Facebook: GreenTech House Competition.

Over het IBD
Het Institute of Bioproduct Development (IBD) is een expertisecentrum dat zich richt op onderzoek, ontwikkeling en vercommercialisering van innovatieve bioproducten ter ondersteuning en bevordering van de desbetreffende sector in Maleisië. Het instituut assisteert bij de ontwikkeling van hoogwaardige componenten en procestechnologie voor sectoren zoals nutraceutica, cosmeceutica, kruiden- en fytochemicaliën, smaak- en geurstoffen, voedingsingrediënten, probiotica, bio-meststoffen en bio-bestrijdingsmiddelen. Het IBD beschikt over multi-inzetbare faciliteiten en een hoogopgeleide, multidisciplinaire en ervaren groep medewerkers. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een ISO-gecertificeerd laboratorium om te garanderen dat de kwaliteit aan de internationale normen voldoet. Het IBD bedient zijn opdrachtgevers met een compleet proces voor de ontwikkeling van bioproducten. Het is gevestigd op de UTM in Johor Bahru, strategisch gelegen bij het bestuurscentrum van de staat, Nusajaya. Meer informatie: www.ibd.utm.my

Over BE-Basic
BE-Basic (Bio-based Ecologically Balanced Sustainable Industrial Chemistry) is een internationaal publiek-privaat partnership van universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven op het gebied van duurzame chemie en ecologie. BE-Basic beschikt over een budget van 120 miljoen euro, waarvan de helft wordt betaald door het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. BE-Basic streeft naar de ontwikkeling van industriële bio-based oplossingen voor een duurzame samenleving. Meer informatie: www.be-basic.org


---