Ingezonden persbericht


10 oktober 2011, Den Haag

PERSBERICHT

Jonge Democraten schuiven kandidaat Raad van State naar voren

De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie gelieerd aan D66, willen een kandidaat voor de functie van vice-voorzitter van de Raad van State naar voren schuiven. De huidige vice-voorzitter Tjeenk Willink treedt per 1 januari af. De positie is een van de belangrijkste in Nederland en Tjeenk Willink werd wel omschreven als 'de onderkoning van Nederland'. De Raad van State toetst alle wetgeving en is de hoogste bestuursrechter van het land.

De Jonge Democraten heeft verschillende capabele leden op het oog voor de functie. Voorzitter Maarten Koning: 'De politieke discussies van dit moment, en de wetten die gemaakt worden, gaan alleen maar over de korte termijn. Juist de toekomst is belangrijk. Je ziet het overal terugkomen: op de woningmarkt, in de pensioendiscussie, in de zorg. Al het beleid is gericht op scoren (in de regeerperiode). Ondertussen lopen de kosten uit de klauwen. Maar het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. Dat heeft niets meer te maken met goed beleid. Wij willen stevige controle op het kabinet, een krachtige Raad van State die regering en parlement met de neus drukt op mensenrechten, behoorlijk bestuur en consequenties voor de toekomst.'

Desgevraagd wil Koning zelfs lid worden van het CDA om het op te nemen tegen Donner: 'Nu al roept hij zoveel weerstand op dat de samenwerking en de geloofwaardigheid van de Raad in het geding komt. Maar het schijnt dat de functie enkel en alleen open staat voor een CDA'er. Minister Donner moet lekker op zijn plek blijven zitten, en niet keurmeester worden van een kabinet waar hij nu deel van uitmaakt'.

Wanneer de vacature opengesteld wordt, zullen de Jonge Democraten een kandidaat naar voren schuiven.

---

Noot voor de redactie,