Gemeente Apeldoorn

10-10-2011

Inzamelingsactie voor lege berm

Kleine plastic flesjes en blikjes in de prullenbak en niet in de berm. Met dat doel is er op 12 november van 9.00 tot 16.00 uur aan de Paramariboweg 77 een grote inzamelingsactie. Iedereen die een extra zakcentje wil verdienen kan vanaf vandaag flesjes en blikjes inzamelen. Deelnemers ontvangen op 12 november tien eurocent per ingeleverde verpakking. De inzamelingsactie is een initiatief van de gemeente Apeldoorn, afvalbeheerder Circulus en flessenautomatenleverancier Tomra Systems. Deze initiatiefnemers sporen scholen, clubs, verenigingen, maar ook particulieren aan om nu alvast te beginnen met het inzamelen van blikjes en plastic flesjes.

Degene die de meeste drankverpakkingen inlevert ontvangt een geldprijs, bovenop de vergoeding per ingeleverde verpakking. De eerste prijs bedraagt 1.000 euro, de tweede prijs 500 euro en de derde prijs 250 euro. De deelnemers krijgen het geld na inlevering op 12 november direct op hun bankrekening gestort. De actie is nadrukkelijk niet bedoeld voor commerciële organisaties.

Doel
Het doel van de inzameling is om zwerfafval in de regio door drankverpakkingen terug te dringen. In Nederland bestaat er namelijk geen statiegeld op deze kleine PET-flesjes en blikjes, waardoor er jaarlijks meer dan 50 miljoen op straat belanden. De drie initiatiefnemers willen bovendien aantonen dat een kleine vergoeding al genoeg kan zijn om grote inzamelresultaten te behalen.

Einde persbericht