NOC*NSF


Rotterdam, 9 oktober 2011

Scouting voor Paralympische talenten zeer succesvol

Paralympische Talentdagen hebben al zes potentiële sporters voor London 2012 opgeleverd.

Van de 128 sporters die sinds 2009 hebben meegedaan aan één van de Paralympische Talentdagen zijn op dit moment zes in de race voor de Paralympische Spelen London 2012. Daarmee is het programma om talenten met een fysieke of visuele handicap te scouten zeer succesvol te noemen. Chef de mission van Paralympic Team Netherlands André Cats maakte zondag 9 oktober deze resultaten bekend bij aanvang van de derde Paralympische Talentdag in het Topsportcentrum Rotterdam.

Paralympische Talentdagen
Paralympische talentdagen zijn bedoeld voor mensen met een fysieke of visuele handicap die een carrière als topsporter ambiëren en die de ambitie hebben om een medaille op de Paralympische Spelen te halen. Tijdens de talentdag beoordelen bondscoaches het sporttalent van de deelnemers in verschillende Paralympische sporten. Aan de hand daarvan vinden selecties plaats en krijgen talenten de kans om zich binnen de betreffende sport verder te ontwikkelen. De Paralympische Talentdagen zijn een initiatief van de sportbonden en NOC*NSF.

Uitstekende resultaten
Chef de mission André Cats is tevreden over de resultaten die de Paralympische Talentdagen tot nu toe hebben opgeleverd. "Van de 128 deelnemers hebben zo'n 80 mensen een positieve beoordeling gekregen, dat betekent dat ze potentie hebben om Paralympische topsport te bedrijven. Daarvan zijn circa 50 mensen doorgestroomd naar talentselecties. Inmiddels zitten tien sporters in nationale selecties en hebben we zes topsporters die op dit moment in de race zijn voor de Paralympische Spelen in Londen. Ik vind dat een hele mooie score", aldus Cats.

Chantal Molenkamp in de race voor London 2012
Een van de zes sporters die is ontdekt tijdens een Paralympische Talentdag en nu in de race is voor London 2012 is de 20-jarige zwemster Chantal Molenkamp. Zij zwemt al 11 jaar en op haar 15e werd bij haar een auto-immuunziekte geconstateerd, waardoor ze minder spierkracht heeft. Via internet zag ze een oproep voor de Paralympische Talentdag en toen ging het snel. "Na de introductie viel ik op bij de bondscoach en heeft hij me gevraagd voor een gesprek en tijdens dat gesprek gaf hij aan dat hij me graag in het team wilde." Chantal heeft duidelijke ambities. "Ik wil sowieso de Paralympische Spelen van Londen halen. Daarnaast hoop ik tijdens de Spelen in Rio (in 2016) echt te gaan voor de medailles", aldus Molenkamp.

De derde Paralympische Talentdag vond plaats in Rotterdam, waar van 9 tot en met 16 oktober het EK Zitvolleybal wordt gehouden.
-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem




NOC*NSF