Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200905469/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Gelderland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Buitengebied 2008' van de gemeente Rijnwaarden) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Rijnwaarden van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2008'. Het bestemmingsplan vervangt 32 oude bestemmingsplannen en regelt het gebruik van gronden en gebouwen in het buitengebied van de gemeente Rijnwaarden. Een hoveniersbedrijf is het niet eens met de komst van een sierviskwekerij in het buitengebied en is daarom tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf maakt een sierviskwekerij aan de Renbaan in Aerdt inbreuk op de landschappelijke waarden van het gebied. Ook zou er geen noodzaak zijn voor een nieuwe locatie voor de viskwekerij. Verder heeft de gemeenteraad het aantal verkeersbewegingen onderschat en is de bouwhoogte van twee meter voor de visvijvers te hoog, aldus het bedrijf. Ten slotte zou de kwekerij in strijd zijn met het plan omdat volgens het plan alleen detailhandel in streekeigen producten toegestaan is. Voor de zaak van het hoveniersbedrijf was nader onderzoek nodig. Daarom heeft de Raad van State deze zaak op 26 september jl. op een tweede zitting behandeld. Op 15 juni jl. heeft de Raad van State al een uitspraak gedaan over een groot aantal beroepen die tegen dit bestemmingsplan waren ingediend. Die uitspraak met zaaknummer 200905469/4 is te vinden op de website.
2. 201010710/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zeeland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Reimerswaal Groene Poort' van de gemeente Reimerswaal) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Reimerswaal van het bestemmingsplan 'Reimerswaal Groene Poort'. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een bio-ethanolinstallatie, een biogasinstallatie met waternabehandeling en een gasopwerkingsinstallatie bij het glastuinbouwcomplex Eerste Bathpolder in Rilland. Het glastuinbouwgebied ligt ingesloten tussen het Oosterschelde-estuarium, het Schelde-Rijnkanaal en de A58. De installaties zorgen voor de energievoorziening van het glastuinbouwcomplex. Drie inwoners van Rilland zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen verkeers- en geluidsoverlast. Ook zijn zij er niet zeker van dat het plan een bijdrage levert aan de reductie van koolstofdioxide zoals volgens de gemeenteraad het geval is. Verder zijn zij bang dat er gevaarlijke situaties ontstaan door de Groene Poort te bouwen bij een hoogspanningsmast. Ten slotte voeren zij aan dat het vrije uitzicht vanuit hun woningen wordt belemmerd door de installaties. De Raad van State heeft de zaak op 15 augustus jl. op zitting behandeld.
3. 201010887/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor kinderopvang in Valkenswaard) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard heeft opgelegd aan Kinderopvang Merlijn in de gemeente. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd om de eerdere verbouwing van een zwembad aan de Carolusdreef tot kinderdagverblijf weer ongedaan te maken. Volgens het gemeentebestuur is het zwembad destijds zonder geldige bouwvergunning verbouwd. Er was in 2001 wel een bouwvergunning verleend, maar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in juli 2003 dat de verkeerde vrijstelling van het bestemmingsplan was verleend, zodat de bouwvergunning evenmin verleend had mogen worden. Naar aanleiding van die uitspraak met zaaknummer 200204932/1 heeft het gemeentebestuur de eerdere bouwvergunning alsnog ingetrokken. Volgens hem kan voor het kinderdagverblijf geen nieuwe bouwvergunning worden verleend en moet de verbouwing, waaronder de demping van het zwembad, dan ook ongedaan gemaakt worden. Daarom heeft het de dwangsom opgelegd. De rechtbank in Den Bosch heeft in oktober 2010 een eerder beroep van Kinderopvang Merlijn tegen de dwangsom gegrond verklaard en bepaald dat het gemeentebestuur een nieuwe beslissing moest nemen. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur namelijk niet onderzocht of de situatie alsnog gelegaliseerd kan worden op grond van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Tegen die uitspraak zijn het gemeentebestuur en twee omwonenden in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In november 2010 heeft het gemeentebestuur opnieuw een besluit genomen. Het gemeentebestuur heeft besloten om bij zijn standpunt te blijven omdat het geen mogelijkheden ziet om op grond van de nieuwe wetgeving een bouwvergunning te verlenen. Tegen die beslissing is Kinderopvang Merlijn in beroep gekomen. De Raad van State heeft de zaak op 26 april jl. op zitting behandeld.
4. 201100718/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Bestemmingsplannen Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Thiendenland II' van de gemeente Schoonhoven) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Schoonhoven van het bestemmingsplan 'Thiendenland II'. Het plan maakt de bouw mogelijk van ruim 500 woningen en een multifunctioneel centrum ten oosten van Schoonhoven. Ten noorden wordt het gebied begrensd door de provinciale weg N210 en aan de zuidzijde door de Thiendweg. Aan de oostzijde ligt de provincie Utrecht. De gemeenteraad heeft ook een exploitatieplan vastgesteld. Een aantal inwoners uit Schoonhoven verzet zich tegen de plannen. Zij vinden dat de woningbouw het landschappelijke karakter van de Thiendweg aantast. Verder vrezen zij dat er te weinig ruimte overblijft in het gebied voor water- en groenvoorzieningen. Ook zou de Flora- en Faunawet in de weg staan aan het plan, aldus de inwoners. Zij vinden verderdat de gemeenteraad beter onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van het plan voor de vleermuizen, vissen, amfibieën en reptielen die in het gebied voorkomen. Bovendien zou er geen behoefte zijn aan zoveel nieuwe woningen en aan een multifunctioneel centrum en zou het plan financieel niet haalbaar zijn. Ten slotte zijn de inwoners bang voor geluidsoverlast door toename van verkeer op de Vrouwenmantel. De Raad van State heeft de zaak op 18 juli jl. op zitting behandeld.
5. 201100843/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Verzoek RTL om informatie over kosten rijtuigenpark Koninklijk Huis) Uitspraak over de afwijzing door de minister-president van een verzoek van RTL om openbaarmaking van alle informatie over twee posten op de rijksbegroting van het Koninklijk Huis over 2010. RTL heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). RTL wil inzage in de kosten van het rijtuigenpark en de 'overige facilitaire zaken' voor het Koninklijk Huis. De minister-president heeft enkele documenten openbaar gemaakt en stelt zich op het standpunt dat hij niet meer informatie heeft. Verder zou de Dienst Koninklijk Huis, die over meer informatie beschikt, niet onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Ook is hij niet verplicht zelf actief achter de informatie aan te gaan, aldus de minister-president. Volgens RTL is de Dienst Koninklijk Huis een bestuursorgaan, maar zelfs als dat niet het geval is, dan valt de dienst in elk geval onder de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de minister-president. Daarom had hij zich meer moeten inspannen om de gevraagde documenten boven tafel te krijgen, aldus RTL. De rechtbank in Amsterdam stelde RTL in december 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak is RTL in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. RTL vindt dat de weigering om de stukken openbaar te maken in strijd is met de persvrijheid. De Raad van State heeft de zaak op 15 augustus jl. op zitting behandeld.
6. 201101428/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Schadevergoeding
inhoudsindicatie:

(Schadevergoeding voor restaurant vanwege ingebruikname Westerscheldetunnel) Uitspraak over de schadevergoeding die de minister van Infrastructuur en Milieu heeft toegekend aan hotel restaurant De Milliano in Breskens. Het restaurant had de minister om schadevergoeding gevraagd, omdat het door de ingebruikname van de Westerscheldetunnel en het opheffen van de veerdienst Vlissingen-Breskens in 2003 schade heeft geleden. Het bedrijf exploiteerde een frituur, een café-restaurant en een snelbuffet aan het Veerplein. Enkele maanden na ingebruikname van de tunnel zijn de frituur, het snelbuffet en het restaurant gesloten door gebrek aan klandizie. De minister heeft hem daarvoor een schadevergoeding toegekend, maar het hotel-restaurant is het niet eens met de hoogte daarvan. De minister zou bij de berekening zijn uitgegaan van onjuiste berekeningsmethoden. De rechtbank in Middelburg oordeelde in december 2010 dat de minister zijn besluit beter had moeten motiveren door in ieder geval in te gaan op de uitgebreide en gemotiveerde bezwaren die het restaurant had ingediend tegen de hoogte van het schadebedrag. Toch kan het restaurant zich niet verenigen met de uitspraak van de rechtbank. Het restaurant vindt dat het recht heeft op een volledige schadeloosstelling. Daarom is het tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 16 augustus jl. op zitting behandeld.
7. 201101675/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering Raaltense wegen af te sluiten) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Raalte om de Woolthuisweg in Raalte af te sluiten voor gemotoriseerd verkeerd. De Stichting Baron van Ittersum Fonds had om de sluiting gevraagd. De stichting wil dat de weg wordt afgesloten voor verkeer, omdat dat gunstig is voor het beheer van het zogenoemde buitengoed 't Rozendael bij Heino. De rechtbank in Almelo oordeelde in december 2010 dat het gemeentebestuur de bezwaren van de stichting tegen de afwijzing niet ongegrond, maar niet-ontvankelijk had moeten verklaren. Naar haar oordeel heeft de stichting geen direct belang bij het besluit over de wegafsluiting. De stichting bestrijdt dit. Daarom is zij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak 8 september jl. op zitting behandeld.
8. 201102385/1/R4
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Ruimtelijke-ordeningskamer - Tracé en wegverbreding
inhoudsindicatie:

(Tracébesluit 'N2, Aansluitingen Meerenakkerweg/Heistraat en Noord-Brabantlaan') Uitspraak over de vaststelling door de minister van Infrastructuur en Milieu van het tracébesluit 'N2, Aansluitingen Meerenakkerweg/Heistraat en Noord-Brabantlaan'. Aanleiding voor het tracébesluit is de afronding van de verbreding van de Randweg Eindhoven. Volgens de minister neemt de verkeersbelasting op de N2 daardoor zo sterk toe dat maatregelen nodig zijn. Zo komt er een nieuwe aansluiting van de N2 op de Meerenakkerweg/Heistraat en wordt de verkeersafwikkeling op de Noord-Brabantlaan gewijzigd. Verkeer van en naar de N2 zal nu niet meer op de Noord-Brabantlaan terechtkomen, maar op de Verlengde Meerhovendreef. De Belangenvereniging 'Poot van Metz Veldhoven', de Buurtvereniging Grashoek, McDonald's en een aantal inwoners zijn tegen het besluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Belangenvereniging vreest voor extra geluidsoverlast en voor luchtverontreiniging. Ook willen zij dat er stil asfalt komt en hadden de geluidschermen langs de op- en afritten van de Meerenakkerweg verhoogd moeten worden naar vier meter. De buurtvereniging voert aan dat een andere variant voor het tracébesluit minder belastend is voor de wijk Grashoek. Ook zouden er onjuiste verkeersprognoses zijn gebruikt. Als gevolg daarvan deugt ook het akoestisch onderzoek niet, aldus de buurtvereniging. McDonald's heeft bezwaar tegen de gewijzigde verkeersafwikkeling rondom de Noord-Brabantlaan. Het restaurant zal daardoor niet meer direct vanaf de Noord-Brabantlaan toegankelijk zijn, wat leidt tot minder inkomsten, zo vreest McDonald's. Verder is het tracébesluit onvoldoende duidelijk zijn over de toekomstige ontsluiting van het restaurant. De Raad van State heeft de zaak op 23 augustus jl. op zitting behandeld.
9. 201102878/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Weigering bouwvergunning voor opslagtanks en terminal aan Deltaweg in Vlaardingen) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen om een bouwvergunning te verlenen aan Anaconda B.V. voor 83 opslagtanks met daarbij een overslagterminal, kantoor, steiger en dienstgebouwen op de Zevenmanshaven aan de Deltaweg in Vlaardingen. Het gemeentebestuur heeft ook geweigerd een zogenoemd projectbesluit te nemen om het project te verwezenlijken. Volgens het gemeentebestuur is de tankopslag vanwege zijn aard en omvang te ingrijpend. De opslagtanks zullen in de hele stad de horizon gaan bepalen, zo vreest het gemeentebestuur. Verder wil het aan de Deltaweg al jarenlang zware industrie terugdringen en wonen aan het water mogelijk maken. Anaconda is het niet eens met de weigering en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf mocht het gemeentebestuur de bouwvergunning niet weigeren, omdat de opslagtanks passen binnen de bestemming die geldt voor Zevenmanshaven. Ook is het bedrijf het niet eens met de weigering om een projectbesluit te nemen, omdat het bouwplan zou passen in het gemeentelijke en provinciale beleid. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in januari 2011 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 24 augustus jl. op zitting behandeld.
10. 201106163/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 12 oktober 2011
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Algemene kamer - Hoger Beroep - Bouwen
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor Jheronimustoren in Den Bosch) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch heeft verleend voor de bouw van de Jheronimustoren aan de Hofvijver in het Paleiskwartier Zuid in Den Bosch. De toren gaat ruimte bieden aan bijna 90 appartementen, winkels, en een stallingruimte. Het gemeentebestuur heeft ook een zogenoemd projectbesluit vastgesteld om de bouw van de toren planologisch mogelijk te maken. De rechtbank in Den Bosch heeft in april 2011 een aantal bezwaren van bijna 40 omwonenden tegen de vergunning en het projectbesluit gegrond verklaard. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur beter moeten onderzoeken of er windhinder ontstaat bij de toren en was onvoldoende zeker dat een luifel rondom de toren zou worden aangelegd om windhinder te voorkomen. Verder had het gemeentebestuur naar het oordeel van de rechtbank beter moeten motiveren dat het project financieel uitvoerbaar is als de subsidie die het heeft verleend zou wegvallen. Ook had het gemeentebestuur naar het oordeel van de rechtbank de parkeerbehoefte voor dit project beter moeten onderzoeken. Zowel het gemeentebestuur als de projectontwikkelaar en de omwonenden zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gemeentebestuur en de projectontwikkelaar bestrijden dat het project financieel niet uitvoerbaar is. Verder vindt de ontwikkelaar dat de parkeerbehoefte wél inzichtelijk is. Volgens de omwonenden zal de toren voor leegstand worden gebouwd, omdat er geen behoefte is aan nieuwe woningen. Ook zouden de brandveiligheidseisen niet streng genoeg zijn, waardoor hun eigen veiligheid in het geding is. De Raad van State heeft de zaak op 13 september jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat