Rijksoverheid



10 oktober 2011

Antwoorden Kamervragen leden Wilders en van Dijck

Graag bied ik u hierbij aan de antwoorden op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en van Dijck (beiden PVV) aan de minister-president over het bericht dat Griekenland 400 tanks koopt.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

Mark Rutte

Vragen van de leden Wilders en van Dijck (beiden PVV) aan de minister-president en de minister van Financiën over het bericht dat Griekenland 400 tanks koopt.


1.) Kent u het bericht 'Grieken kopen 400 tanks in VS'(*)? Ja. 2.) Is dit bericht waar? Zo ja, deelt u de mening dat het te gek voor woorden is dat Griekenland 400 tanks koopt terwijl het land nagenoeg failliet is en afhankelijk is van miljarden euro's aan financiële steun onder andere van de Nederlandse belastingbetaler? Zo neen, waarom niet? 3.) Deelt u de mening dat Griekenland per direct moet afzien van de aankoop van deze 400 tanks en dit geld beter kan besteden aan het terugdringen van haar begrotingstekort? Zo neen, waarom niet? 4.) Bent u bereid per ommegaande Griekenland aan te spreken op deze krankzinnige plannen en bij hun weigering om van deze aankoop af te zien iedere verdere steun aan Griekenland per direct stop te zetten? Zo neen, waarom niet? Zoals de Minister van Financiën heeft aangegeven in reactie op eerdere vragen hierover van de leden Irrgang en Van Bommel (SP) (kenmerk BFB 2011-1972M) is de berichtgeving over de aanschaf van 400 tanks door Griekenland onjuis t. Naar verluidt hebben de VS een aanbod gedaan om 400 gevechtstanks van het type A1A Abrams gratis te leveren. Omdat de kosten die met transport en logistiek daarvan zijn gemoeid zeer aanzienlijk zouden zijn en voor rekening van Griekenland komen, hebben de Grieken afgezien van deze transactie. Dit wordt bevestigd door het Griekse ministerie van Defensie. Ik zie derhalve geen aanleiding om Griekenland op deze kwestie aan te spreken. 5.) Wilt u deze vragen voor a.s. dinsdag 11.00 uur beantwoorden? Ja.

(*) Telegraaf, 7 oktober 2011