Dienstenbond CNV

Nieuws


10 oktober 2011

Acties en stakingsdreiging leidt tot sociaal plan voor AgentschapNL'ers

Er is uiteindelijk toch een sociaal plan afgedwongen voor de gepayrollede werknemers bij AgentschapNL. Werknemers dreigden hun werk neer te leggen als CapitalP en AgentschapNL geen goede afspraken zouden maken over de naderende ontslagen. Deze afspraken zijn nu gelukkig vastgelegd in het eerste sociale plan voor payrollers.

Al ruim een half jaar zijn de gepayrollede werknemers bezig met het opvoeren van de druk. Zowel Agentschapnl als CapitalP zijn aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Zowel AgentschapNL als CapitalP wezen in eerste instantie naar elkaar. Het gevolg was dat werknemers van het kastje naar de muur gestuurd werden.

Nadat AgentschapNL en CapitalP een ultimatum gesteld was waarin met staking gedreigd werd konden er goede afspraken gemaakt worden. Door de moedige inzet van vele payrollkrachten die ondanks hun zwakke rechtspositie acties durfden te voeren is dit sociaal plan er uiteindelijk gekomen.

Leden stemmen in
Vanochtend hebben de payrollers, die in grote getale gekomen waren, het onderhandelaars akkoord tijdens een enthousiaste vakbondsvergadering goedgekeurd. De payrollerkrachten waren tevreden met het resultaat. Daarmee is er voor het eerst een sociaal plan voor payroll krachten afgesloten.

Payroll ter discussie
Het hele proces dat met vlagen op een poppenkast leek heeft aangetoond dat payrolling voor werknemer leidt tot onduidelijkheid en in feite niets anders is dan een poging om de rechtsbescherming van werknemers te omzeilen. Het lijkt wel de arbeidsrechterlijke variant van de flitsscheiding.

Via dit sociaal plan zijn de gevolgen van deze constructie in dit geval enigszins verzacht. Echter de discussie omtrent payrolling gaat verder.