Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 10-10-2011

Televisie
RADAR
Uitzending maandag 10 oktober
Nederland 1 - 20.30 uur

NEPOOGARTS BEHANDELT STIEKEM DOOR BIJ KLOES EYECLINIC

ONDANKS AANGIFTE DOOR INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Het TROS-consumentenprogramma RADAR heeft met de verborgen camera aangetoond dat de omstreden fysicus Teun Bos nog steeds werkzaam is bij laserbehandelingen van Kloes Eyeclinic. Dit blijkt uit de uitzending van vanavond, maandag 10 oktober.

Ooglaserbehandelingen bij Kloes Eyeclinic hebben in een aantal gevallen geresulteerd in blijvend oogletsel voor de patiënten. Al eerder constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de kliniek een aantal zaken niet op orde heeft. Het betrof hier de dossiervoering, het geneesmiddelenbeheer en de onderhoudsstatus van de medische apparatuur. Daarnaast stelde de inspectie vast dat de heer Bos geen arts is, maar dat hij wel zelfstandig handelingen heeft uitgevoerd die voorbehouden zijn aan artsen. De inspectie ging er dan ook vanuit dat de heer Bos niet meer in de kliniek werkzaam was, noch elders in het land en bevestigde dit schriftelijk aan de redactie van RADAR.

Het consumentenprogramma ging mee met een consult van een gedupeerde die al drie jaar probeert een oplossing te vinden voor de schade die aan zijn ogen is ontstaan door de laserbehandeling bij Kloes Eyeclinic. Volgens de arts die een second opinion uitvoerde, zou die schade slechts te behandelen zijn met een lenstransplantatie. Gedurende het consult komt fysicus Bos tot een heel andere diagnose: er zou alleen maar sprake zijn van staar. De patiënt kan volgende week al naar een kliniek in Duitsland komen, waar de heer Bos werkzaam is. Op de vraag of de behandeling gedaan wordt door Bos zelf antwoordt hij: 'Ik ben er.'

Tevens blijkt uit het materiaal dat Bos nog steeds betrokken is bij de behandelplannen van de patiënten. Ook dit is voorbehouden aan gespecialiseerde oogartsen, volgens Nico Trap, voorzitter van het Nederlands Gezelschap voor Refractie Chirurgie (NGRC). Advocaat John Beer van Beer Advocaten in Amsterdam gaat een collectieve zaak tegen Kloes Eyeclinic aanspannen om de kliniek aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Actuele informatie over uitzendingen is te vinden op www.trosradar.nl.



Ingezonden persbericht