Vakcentrum Levensmiddelen

Cao-onderhandelingen vastgelopen

10 oktober 2011
---

De onderhandelingen over een nieuwe VGL-cao en een Cao voor het Levensmiddelenbedrijf zijn in de zevende onderhandelingsronde vastgelopen. Vakbonden houden vast aan de hoge looneisen en zijn niet langer bereid om verder te onderhandelen.

De werkgevers zijn van mening dat medewerkers niet langer de dupe mogen zijn van het uitblijven van een cao. Daarom hebben werkgevers gezamenlijk besloten de lonen van medewerkers per 1 oktober te verhogen met 1,7%. Het aanbod van werkgevers voor een tweejarige cao bevatte naast loonsverhoging voor alle medewerkers van 3,55% bovendien nog een verbetering van de lonen voor jongeren, uitvoeren van een gezamenlijk onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van ouderen en de positie van jongeren in de branche en verbetering van de naleving van de cao door aanvullende afspraken te maken over de werkwijze van het CNi (het cao nalevingsinstrument).

Werkgevers betreuren zeer dat de onderhandelingen niet tot een resultaat hebben geleid. De branche ziet zich geplaatst voor een aantal belangrijke vraagstukken die gezamenlijk met vakbonden opgepakt moeten worden. Nog langer onderhandelen zou medewerkers in de branche duperen en daarom geven werkgevers nu een loonsverhoging aan alle medewerkers. De werkgevers vinden het belangrijk om zekerheid te bieden aan hun medewerkers.

Nadere informatie kunt u krijgen bij het Vakcentrum.