Gemeente Maassluis

Het Centrum van Jeugd en Gezin Maassluis timmert aan de weg

CJG_LOGO3button.jpg
De gemeente Maassluis werkt aan de uitbouw van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), dat zich in december 2009 vestigde in Maassluis. Het CJG is één van de speerpunten in het jeugdbeleid van de gemeente. Uit evaluatie van het eerste half jaar van 2011 blijkt dat het CJG op de goede weg is en er veel is ondernomen, maar dat het ook nog beter kan.

Zowel kinderen/jongeren als ouders/verzorgers hebben vragen over opgroeien en opvoeden. Het CJG in Maassluis is een centrale plek waar iedereen terecht kan met kleine en grote vragen, zonder dat er direct een sfeer van `problemen' omheen hangt. In het CJG worden kennis en kunde van en door jeugd, ouders/opvoeders, professionals en vrijwilligers die voor en met de jeugd werken, samengebracht en kan elkaars kennis gebruikt worden. Het is fijn om eens met een ander te praten over ervaringen en tips te krijgen hoe het beter kan. Zo kan samen met het CJG Maassluis de opvoed- en opgroeikracht worden vergroot, het netwerk worden verbreed en de omgeving van de jeugd worden verbeterd. De uitgangspunten zijn goed; het CJG Maassluis staat nu in de startblokken om verder te groeien.

Het blijkt dat steeds meer mensen in Maassluis de balie van het CJG in gebouw Het Startpunt aan de Vincent van Goghlaan 6 weten te vinden voor al hun vragen over opgroeien en opvoeden. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van het pedagogisch spreekuur bij het CJG. Daarnaast bezoekt vrijwel iedere ouder het CJG voor de jeugdgezondheidszorg, want deze hulpverlening voor kinderen van 0 tot 4 jaar heeft een bereik van bijna 100% tegen een landelijk bereik van 93%. Landelijk is het bereik bij vierjarigen zelfs maar 80%.

De komende periode wordt aandacht besteed aan het verder vormgeven van de organisatie van het lokale CJG en het in de praktijk brengen van de intensieve samenwerking en interactie. Alle betrokken partijen moeten hun individuele en collectieve verantwoordelijkheid nemen op het gebied van de hulp aan jeugdigen en hun omgeving. Het uitgangspunt is en blijft om te komen tot een goed functionerend netwerk, dat voorbereid is op de komst van de jeugdzorg richting de gemeenten. Tevens wordt meer geïnvesteerd in de bekendheid van het CJG in de stad, zodat nog meer mensen hen leren kennen en weten te vinden.

Het CJG Maassluis aan Vincent van Goghlaan 6 is geopend van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 13.00 uur en op dinsdag ook van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.cjgmaassluis.nl of is te volgen via Twitter @CJGMaassluis.