FloraHolland


Kwaliteit centraal op bijeenkomst Pioenrozen

FloraHolland (11 oktober 2011) - Onder het motto `tevreden klanten blijven Pioenen kopen!' organiseerde FloraHolland op 7 oktober in Rijnsburg een informatiebijeenkomst voor kwekers en kopers. Een goede productkwaliteit is noodzakelijk voor herhalingsaankopen van Pioenrozen. Te rauw aangevoerde Pioenrozen, de zogeheten trommelstokken, bloeien doorgaans niet goed uit. Daarom is de controle op de aanvoerrijpheid, mede op advies van kwekers, vorig seizoen aangescherpt. Dit heeft de nodige stof doen opwaaien. Tijdens de bijeenkomst is dit beleid geëvalueerd en vertaald naar het volgende seizoen. Ook werden de winaars van de kwaliteitscompetitie bekend gemaakt.

"Voor komend seizoen worden meerdere rijpheidseries gemaakt voor de Sarah Bernhardt. Tijdens het hele seizoen vinden controles op de rijpte plaats. Om onze klanten nu en in de toekomst tevreden te houden, moet de uitbloei van met name de Sarah Bernhardt verbeterd worden. Deze cultivar, die notabene de grootste in het assortiment is, zorgt nog wel eens voor teleurstellingen" aldus marktmanager Gerard Gardien.

Kwaliteitscompetitie
Om deze teleurstellingen te voorkomen is afgelopen seizoen ook een kwaliteitscompetitie Pioenroos gestart. Zeventig kwekers deden hieraan mee. De winnaars werden met een spectaculaire trommelact bekend gemaakt. Kwekerij J. Bierma uit Lelystad werd winnaar met de beste vaas Sarah Bernhardt. De eerste prijs in de categorie overige cultivars viel in handen van C.M. Arisz uit Beverwijk. A.G.M. Vertelman uit Andijk verdiende de tweede prijs.

Onderschrift foto:
De genomineerde kwekers voor de kwaliteitscompetitie Pioen laten zien dat er ook leuke dingen gedaan kunnen worden met trommelstokken.