Rechtbank Zwolle-Lelystad


Tbs in Staphorster zaak verlengd

Zwolle , 11-10-2011

De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft 11 oktober 2011 de terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging verlengd van een vrouw uit Staphorst die in 2008 haar driejarige dochter doodde (LJN: BG3471).

Beslissing
De rechtbank heeft de termijn van de tbs met dwangverpleging verlengd met twee jaren. Hoewel van een positieve ontwikkeling sprake is, zal de behandeling volgens deskundigen nog geruime tijd in beslag nemen. De vrouw beschikt nu over onvoldoende mogelijkheden om haar problemen op een adequate manier op te lossen.

De beslissing van de rechtbank is conform de vordering van het Openbaar Ministerie en het advies van de tbs-inrichting. De vrouw verklaarde twee weken geleden op de zitting geen bezwaar te hebben tegen verlenging van de termijn.

Verlof
Deze zaak kreeg in de media opnieuw aandacht omdat er machtiging tot begeleid en onbegeleid verlof is verleend. Volgens het adviesrapport dat de tbs-inrichting in deze zaak heeft gemaakt is de machtiging in mei 2011 verstrekt. Het onbegeleid verlof is mede bedoeld om de vrouw te stimuleren om zelfstandig keuzes te maken.

Beslissing begeleid en onbegeleid verlof
De beslissing tot het verlenen van verlof ligt niet bij de rechtbank. Verlof wordt door behandelaars van een tbs-inrichting voorgesteld en moet door de minister van Veiligheid en Justitie vooraf worden goedgekeurd.
Uitspraken: BT7220

Zie het origineel