Nederlandse Taalunie

Genomineerden Taalunie Toneelschrijfprijs 2011 bekend

Den Haag, 11 oktober 2011

De toneelschrijvers Paul Pourveur, Alex van Warmerdam en Peer Wittenbols zijn genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011. Deze prijs voor de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen bedraagt EUR 10.000.

`Opvallend veel ingezonden theaterteksten zitten dicht op de huid van de tijd. Toneelschrijvers snijden actuele en grote thema's aan'. Dat verklaarde de jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs bij de bekendmaking van de genomineerde teksten voor de editie 2011. De teksten waarop de jury haar keuze liet vallen zijn: Plot your city van Paul Pourveur, Bij het kanaal naar links van Alex van Warmerdam en Waakhondje van Peer Wittenbols.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit acteur Michel Sluysmans van onder andere Annette Speelt en Het Nationale Toneel, schrijfster Lot Vekemans en regisseur Simon De Vos van sermoen en HETPALEIS. Steven Peters is de secretaris.

De winnaar wordt bekend gemaakt op 21 november in Passa Porta in Brussel. Jan Fabre houdt bij die gelegenheid de jaarlijkse Taalunie Toneellezing. Studenten van zeven theateropleidingen in Nederland en Vlaanderen kiezen hun eigen winnaar en reiken hun eigen prijs uit.

De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Met deze onderscheiding wil de Nederlandse Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel stimuleren. De Taalunie organiseert de uitreiking samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en het beschrijf.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op taalunieversum.org.

---

Voor de redactie:

Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs: 21 november 2011 om 20.00 uur, in Passa Porta in Brussel. Toegang gratis. Gelieve uw komst vooraf te melden bij Els Steegmans (Els.Steegmans@schrijverspodium.be).

Studenten debatteren met genomineerden op 21 november voorafgaande aan de uitreiking. Indien u deze gesprekken wilt bijwonen, kunt u zich aanmelden bij Els Steegmans (Els.Steegmans@schrijverspodium.be).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ellen Fernhout: info@taalunie.org of telefoon + 31 70 346 95 48.

Het reglement van de Toneelschrijfprijs en een lijst met vorige winnaars en alle voorgaande juryrapporten is te vinden op: www.taalunieversum.org/literatuur/taalunie_toneelschrijfprijs