Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Huisvesting onderwijs krijgt stevige kwaliteitsimpuls 041, 2011)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer wil fors investeren in de huisvesting van haar onderwijs. De totale kosten van het plan worden geraamd op circa 12 miljoen euro. Deze investeringen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de langere termijn. Daarbij krijgt ook de lokale werkgelegenheid door de bouwplannen een sterke impuls. Op 10 oktober heeft de gemeenteraad opiniërend over dit voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders gesproken.

De raad stelt per collegeperiode een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs vast waarin op hoofdlijnen wordt bepaald welke huisvestingsmaatregelen getroffen worden. Het plan is in samenspraak met alle schoolbesturen in de gemeente opgesteld inclusief het bijzonder onderwijs.

Kindcentra
Eén van de pijlers van het plan is de ontwikkeling van 2 `kindcentra'. Basisscholen worden samen met instanties rondom het kind zoals peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en een gymnastiekvoorziening gehuisvest. Dit heeft als voordeel dat de samenwerking tussen instanties rondom het kind versterkt wordt.

In 2014 krijgt de nieuwe wijk De Vosholen een kindcentrum. De Rk. St. Antoniusschool en de dislocatie van de Theo Tijssenschool verhuizen dan hier naartoe. In 2015 komt er een kindcentrum in Woldwijck waar GBS De Lichtbron, Jenaplanschool 't Vlot en CBS De Regenboog zich samen vestigen. Voor de langere termijn streeft de gemeente naar meer kindcentra.

Duurzaamheid
Een andere pijler is duurzaamheid. De gemeente hecht grote waarde aan schoolgebouwen die energiezuinig zijn en een goed binnenklimaat hebben. Bij de vaststelling van het bouwbudget van de kindcentra wordt hier rekening mee gehouden. De gemeente wil daarboven ook investeren in de duurzaamheid van bestaande schoolgebouwen die nog zeker 10 jaar meegaan. Hiervoor wordt een bedrag beschikbaar gesteld van 900.000 euro.

Hiernaast staan in het plan nog andere belangrijke maatregelen zoals de verhuizing van basisschool CBS De Mare naar het schoolgebouw aan de Van Heemskerckstraat.