Gemeente Hellevoetsluis


Hellevoetsluis moet net als andere gemeenten verder bezuinigen

BEGROTING 2012 EN MEERJARENBEGROTING 2012-2015 SLUITEND

Het college van B&W presenteert voor 2012 en de jaren daarna t/m 2015 een sluitende begroting.
De moeilijke economische situatie en de maatregelen vanuit de Rijksoverheid dwingen het college om bij het opstellen van de begroting ingrijpende keuzes te maken.

Gemeenten worden zwaar getroffen door verregaande maatregelen van de rijksoverheid vanwege de economische crisis. De plannen van het kabinet dwingen de gemeenten tot verdere bezuinigingen. Voor het eerst sinds jaren stelt het College daarom voor de Onroerende Zaak Belasting vanaf 2013 meer dan alleen met het inflatiecijfer te verhogen. De tarieven voor afvalstoffen zullen echter dalen zodat de totale woonlasten niet meer dan trendmatig (op basis van het inflatiecijfer) verhoogd zullen worden.

Bovenop de bezuinigingen waartoe reeds eerder is besloten, wordt nu een aanvullend pakket met bezuinigingen voorgesteld. De bezuinigingen in de komende jaren gaan onder andere plaatsvinden in de subisidies aan Hellevoetse verenigingen/instellingen. Ook de gemeentelijke organisatie zal naar evenredigheid bijdragen aan de bezuinigingen.

Ondanks de krappe tijden heeft het college nog ruimte gevonden voor nieuw beleid. Het betreft investeringen voor onder andere sportverenigingen, het theater, verkeer en vervoer, evenementen, het zwembad en de havens.

Wethouder Jorriena de Jongh (portefeuillehouder financiën): "In deze begroting stellen we aanvullende, noodzakelijke maatregelen voor omdat we ons realiseren dat ons in de komende jaren nog meer te wachten staat. Daarnaast stellen we voor om ondanks de financiële zware tijden op een aantal beleidsterreinen te investeren. Deze maatregelen hebben betrekking op het verbeteren van de kwaliteit en de leefbaarheid van de stad. "

Het College van B&W legt de begroting 2012-2015 voor aan de gemeenteraad die er 3 november over zal besluiten.

10/04/2011