Onderhandeling CAO Defensie: gemengde gevoelens AFMP

Persbericht van AFMP

Overleg over het arbeidsvoorwaardenbeleid bij Defensie heeft geleid tot een onderhandelaarsresultaat waarover AFMP/FNV voorzitter Wim van den Burg spreekt als ' een duivels dilemma'. De voorzitter kan goed leven met het voorgestelde sociaal flankerend beleid, maar de loonontwikkeling is bedroevend mager. Vanaf 1 maart 2012 wil de minister het defensiepersoneel 1 procent salarisverhoging geven en over de afgelopen twee jaar hield hij vast aan de nullijn. De AFMP/FNV-voorzitter vindt dit onacceptabel.
Een loonsverhoging van slechts 1 procent lijkt in het licht van de bezuinigingen op Defensie verklaarbaar, zeker in een tijd waarin de overheidsfinanciën door de economische crisis zwaar onder druk staan. Maar gezien de grote offers die het defensiepersoneel de afgelopen jaren in materiële en immateriële zin al heeft gebracht, is dit ontoereikend en voldoet het totaal niet aan onze eis van koopkrachtbehoud.

In het overleg tussen de defensiebonden en minister Hillen heeft de AFMP/FNV zich tot het uiterste ingespannen voor een fatsoenlijk sociaal flankerend beleid. Het was ook een van de eisen tijdens de manifestatie van Defensiepersoneel op de Koekamp, op 26 mei, waar de actiebereidheid zeer groot was. We mogen wat dat onderdeel betreft wel spreken van een goed onderhandelingsresultaat. Een belangrijk deel van de eisen (naast goed sociaal flankerend beleid en koopkrachtbehoud geen gedwongen ontslagen en voldoende middelen om het werk veilig en fatsoenlijk te kunnen doen) is hiermee gerealiseerd.

Nadat we dit resultaat binnen hadden gehaald, hebben we ons gericht op koopkrachtbehoud. Nu dit niet gelukt is zien we ons geplaatst voor een duivels dilemma. Het onderhandelingsresultaat is één geheel. Een 'nee' tegen de loonparagraaf betekent ook een 'nee' tegen het sociaal flankerend beleid en andersom zal een 'ja' voor het sociaal flankerend beleid ook een 'ja' voor de loonparagraaf zijn, gezien de omstandigheden..

Ledenraadpleging
We zullen de komende tijd gebruiken om samen met onze leden in overleg te gaan en te bezien of dit onderhandelingsresultaat acceptabel is. Wij leggen dit aanbod voor aan onze leden, die zich de komende weken via een ledenraadpleging erover kunnen uitspreken. Op 6 december maken we bekend wat de uitkomst is van deze ledenraadpleging.

*

Links:
http://www.afmp.nl



Razende Robot Reporter