CDA


Blanksma: vragen over handelswijze kredietverstrekker Voorschotje.nl dinsdag 11 oktober 2011

Het CDA heeft vragen gesteld over de werkwijze van voorschotje.nl. Dat is een website waar consumenten kosteloos snel geld kunnen lenen. Voorschotje.nl is shirtsponsor van voetbalclub NEC. Deze kredietverstrekker beschikt niet over een vergunning.

Dit zijn de vragen van Blanksma aan de minister van Financiën:Â


1. Heeft de minister kennis genomen van het bericht âNEC dreigt Voorschotje alweer te verliezenâ (zie bv. http://www.sportdome.nl/Nieuws/39004-NEC-dreigt-Voorschotje-alweer-te-v erliezen.html d.d. 7 oktober 2011).


2. Is de minister op de hoogte van het feit dat er een conflict bestaat tussen Voorschotje.nl en de AFM in verband met vergunningverlening? Zo ja, dient dit bedrijf een vergunning te hebben?


3. Voorschotje.nl zegt gratis te lenen en anticiperen met hun verdienmodel op wanbetaling na 21 dagen. Wat is de mening van de minister over het bedrijfsmodel van Voorschotje.nl?


4. In hoeverre is de minister het eens met de CDA-fractie eens dat Voorschotje.nl anticipeert op wanbetaling en daardoor de zorgplicht om overkreditering te voorkomen niet voldoende waarborgt?


5. In hoeverre Is de minister het eens met de CDA-fractie dat er door Voorschotje.nl op een onwenselijke manier gebruik is gemaakt van het criterium; â tegen onbetekende kostenâ?


6. Is de minister op de hoogte van het feit dat Voorschotje.nl haar voorwaarden voor kredietverlening 5 dagen voor 1 juni 2011 heeft aangepast? Is hier sprake van het gebruik van een maas in de wet? Zo ja, bent u met het CDA van mening dat reparatie op dit punt gewenst is?
Bij reclame over leningen is de slogan â lenen kost geldâ verplicht. Is de minister het met het CDA eens dat ook deze waarschuwing op shirtreclame zichtbaar moet zijn?