Tentoonstelling miniatuurzilver in museum Bredius

Persbericht van A. Aardewerk Antiquair Juwelier

Tall & Small
Tentoonstelling miniatuurzilver in museum Bredius

Van 11 oktober 2011 tot en met 15 januari 2012 is de tentoonstelling Tall & Small te bezoeken in museum Bredius in Den Haag. Nederlands antiek miniatuurzilver is daar voor de allereerste keer te zien naast de grote zilveren voorwerpen waarnaar ze zijn vormgegeven. Meer dan 500 miniaturen uit de 17e en 18e eeuw, afkomstig uit de collectie van museum Bredius en de Haagse antiquair juwelier A. Aardewerk, zijn aangevuld met bruiklenen uit internationale particuliere collecties.

De bijna 80 stuks miniatuurzilver die deel uit maken van de collectie Bredius vormden de aanleiding voor deze tentoonstelling. De gehele collectie kunstnijverheid van het museum, gehuisvest in een prachtig 17e eeuws pand aan de Lange Vijverberg 14, is recent gecatalogiseerd. Emiel Aardewerk heeft voor dit boekwerk al het antieke zilver beschreven.

Miniatuurzilver kwam in Nederland in de tweede helft van de 17e eeuw in de mode. Welgestelde dames, voornamelijk in Amsterdam, richtten een heel kabinet in als poppenhuis wat vervolgens werd voorzien van een miniatuurzilveren huisraad.
Een kostbare hobby, de miniaturen werden van hetzelfde materiaal vervaardigd als de munten uit die tijd. Het poppenhuis werd een statussymbool. In de 18e eeuw was dit een grote rage. De vraag naar miniatuurzilver was in Amsterdam zo groot dat zilversmeden zich van generatie op generatie konden specialiseren in het maken van dit "poppegoet" zoals het miniatuurzilver in die tijd werd aangeduid.

Naast interieurstukken zijn ook verschillende beroepen, sporten, kinderspelen en transportmiddelen in miniatuur zilver tentoongesteld. Samen vormen ze een waarheidsgetrouwe weergave van het 17e en 18e eeuwse leven in Nederland.

Museum Bredius is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Lange Vijverberg 14, 2513 AC 's-Gravenhage
tel: 070 3620729
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*
*
*
*
*
*

Links:
http://www.aardewerk.com

Noot voor redacties


A. Aardewerk Antiquair Juwelier

Noot voor de red actie,

Razende Robot Reporter