Dienstenbond CNV

Nieuws

11 oktober 2011

CAO-traject ING Bank van start

Het CAO-traject bij ING Bank is van start gegaan met enquêtes en bijzondere bijeenkomsten. Separaat wordt er overlegd over pensioen en de garantiebeloning. Het is wel de bedoeling dat alle overleggen uiteindelijk uitmonden in een cao. En dat hetgeen voor pensioen en garantiebeloning wordt afgesproken ook geldt voor de medewerkers bij ING Verzekeren. En natuurlijk wordt u als lid van CNV Dienstenbond overal nadrukkelijk bij betrokken.

Alle medewerkers bij ING bank zijn door de cao-partijen, ING, CNV Dienstenbond en de overige vakorganisaties, uitgenodigd om een enquête in te vullen over de volgende onderwerpen:

* duurzame inzetbaarheid

* verantwoord belonen

* slimmer werken

* modernisering van de cao

Voor ieder onderwerp was een aparte enquête gemaakt. Ruim 8000 enquêtes zijn ingevuld door een kleine 6000 medewerkers. De meeste belangstelling ging uit naar duurzame inzetbaarheid en verantwoord belonen.

Daarnaast hebben zo'n 400 medewerkers zich opgegeven voor discussiesessies over het nieuwe organiseren. Deze sessies zullen in de loop van het najaar plaatsvinden.
Werkgroepen zijn aan de slag gegaan met die thema's en hebben natuurlijk meegenomen wat er uit de enquêtes naar voren kwam. De werkgroepen zullen voor de cao-onderhandelaars minimaal 1 en maximaal 3 scenario's aandragen, waarover onderhandeld gaat worden.

Op basis van de resultaten van de werkgroepen zullen cao-partijen hun voorstellenbrieven maken.
CNV Dienstenbond zal natuurlijk die voorstellen aan u voorleggen. Dan is er ook nog voor u gelegenheid om zelf onderwerpen aan te dragen. Bovendien zullen wij waarschijnlijk ook meer onderwerpen aandragen dan de bovengenoemde. Na 24 oktober 2011 zullen wij de leden bij ING bank vragen wat u in de cao geregeld wilt hebben.

Zoals u weet via interne kanalen is er separaat met de COR en ING overleg over de garantiebeloning.
Ook is er een separaat overleg met INGbank, ING Verzekeren, WUB , CNV Dienstenbond en overige vakorganisaties over pensioenen. Dat overleg beperkt zich nu nog tot het inventariseren van wat er is, en wat er nodig is. Daarbij zal zowel rekening gehouden moeten worden met nieuwe pensioenwetgeving, als met nieuwe boekhoudregels, als met de splitsing.

Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte.
Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl).