Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

()
voor als je even geen haar hebt

Waarom: Nominatie Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving 2011 Wat: Opening, tentoonstelling en bekendmaking prijswinnaar Wie: atelier Eltsenien, Anneke Langenberg
Waar: Fries Museum, Tweebaksmarkt te Leeuwarden
Wanneer:

Opening tentoonstelling 11 oktober om 15.00 uur in Fries Museum; Tentoonstelling van 12 oktober t/m 8 november in Fries Museum; Bekendmaking prijswinnaar en eervolle vermeldingen 14 oktober in het Provinciehuis vanaf 15.00 uur, voorafgaand door een lezing van Nicole Uniquole.

Anneke Langenberg houdt zich volledig bezig met het maken van hoofdbedekkingen voor vrouwen en kinderen, die tijdelijk hun haar verliezen. Hoofdbedekkingen die niet de uitstraling hebben voor bedekking van kaalheid en ook mooi staan bij mensen met haar. Voor eltsenien dus. (eltsenien is het oude Friese woord voor iedereen)

De hoeden en mutsjes uit de collectie "eltsenientjes" worden gesponsord door het Helpende Handen Project, een bijzonder viltproject waar mooie viltprodukten gemaakt worden. De opbrengst van deze produkten, zoals o.a. tasjes, sjaals, bloemen enz. komt volledig ten goede aan de mensen die NU iets nodig hebben. Een constant doorgeven van warmte en betrokkenheid. Voor meer informatie kunt U hier klikken!

Met het ontwerp "eltsenientje dans" heeft Langenberg een nominatie in de wacht gesleept. Een ontwerp, dat gedragen kan worden van in huis tot feestelijke gelegenheden. Uitgevoerd met of zonder klep en losse assecoires, zoals sjaals die op meerdere manieren te dragen zijn.

Op 14 oktober vanaf 15.00 uur reikt de provincie Fryslân voor de zesde keer deze prijs uit. De vormgevingsprijs wordt uitgereikt als erkenning voor het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen een opdrachtgever (atelier Eltsenien) en een ontwerper (Anneke Langenberg). Daarbij staan het ontwerpproces en de toegevoegde waarde en relevantie voor de samenleving centraal.

Voorzitter van de jury, gedeputeerde Jannewietske de Vries, die op 14 oktober de prijswinnaar bekend zal maken in het Provinciehuis, is tevreden: "Met deze prijs wil de provincie een impuls geven aan de vraag voor vormgeving in Fryslân. Als je kijkt naar de stijging van het aantal inzendingen voor deze editie en de kwaliteit daarvan, durf ik wel te zeggen dat Fryslân steeds mooier wordt". Volgens Roelof Koster, de begeleider namens Keunstwurk, zitten er een aantal toppers tussen de ingestuurde ontwerpen.