Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Industriemonitor, dinsdag 11 oktober 2011 9:30

Industriebeeld: meer omzet, kleinere productiegroei

De industrie behaalde in augustus 16 procent meer omzet dan een jaar eerder. In juli bedroeg de groei 14 procent. Augustus had in 2011 een werkdag meer dan in 2010. Het positieve effect op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ongeveer 2 procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 10 procent duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus ruim 1 procent groter dan in augustus 2010. Daarmee is de productiegroei gehalveerd ten opzichte van die in juni en juli. In nagenoeg alle branches van de industrie was er sprake van een kleinere productiegroei dan in juli.

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in september verbeterd. Het producentenvertrouwen steeg van -3,3 in augustus naar -0,5 in september. In de vijf voorgaande maanden nam het producentenvertrouwen nog af.

In het tweede kwartaal van 2011 groeide de Nederlandse economie met 1,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Omzet neemt toe in alle branches

In de transportmiddelenindustrie, de basismetaal- en metaalproductenindustrie en in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam de omzet met circa een vijfde toe. In de laatstgenoemde branche kan de toename van de omzet vrijwel geheel worden toegeschreven aan prijsstijgingen. De omzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie nam toe met 13 procent, waarvan tweederde aan hogere prijzen valt toe te rekenen. De omzet van de elektrotechnische en machine-industrie nam met 12 procent toe.

In augustus werd op zowel de buitenlandse markten als op de binnenlandse markt 16 procent omzetgroei behaald.

Alleen voedings- en genotmiddelenindustrie produceert iets minder

Met 14 procent nam de productie het sterkst toe in de transportmiddelenindustrie. Ook in de basismetaal- en metaalproductenindustrie (3 procent) en de elektrotechnische en machine-industrie (2 procent) groeide de productie ten opzichte van een jaar eerder. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie produceerde een procent meer, terwijl de voedings- en genotmiddelenindustrie een fractie minder produceerde dan een jaar eerder.

Ondernemers veel minder pessimistisch over orderpositie

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, de verwachte productie in de komende drie maanden en het oordeel over de voorraden gereed product.

Zowel het oordeel over de orderpositie als dat over de voorraden verbeterde flink. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden waren de ondernemers minder somber dan in augustus.

Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers pessimistischer dan in de voorgaande maand. De index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) was in september met 102,2 iets lager dan in augustus.

Toename voorraden weer groter

De ondernemers in de industrie hielden in juli bijna 12 procent meer voorraad gereed product aan dan in juli 2010. De toename was groter dan in de voorgaande maanden. In mei en juni werd er 10 procent meer voorraad aangehouden dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in juli uit op 107,0 tegen 106,3 in juni.

Bruto toegevoegde waarde industrie neemt toe

De economische groei van 1,6 procent in het tweede kwartaal van 2011 ten opzichte van een jaar eerder is veel kleiner dan de groei van 2,8 procent in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal nam het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal met 0,2 procent toe. Hierbij is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

De goederenproducenten leverden 1,7 procent meer productie dan een jaar eerder. Met circa 4 procent was de groei het grootst in de bouwnijverheid en de industrie. Bij de commerciële dienstverleners bedroeg de toename 2,2 procent en bij de overheid en de zorg 1,6 procent.

De investeringen namen met 4,8 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee was de investeringsgroei een stuk kleiner dan een kwartaal eerder, toen de groei nog 10,1 procent bedroeg. Met name bij de investeringen in bouwwerken was de toename veel minder groot dan in het eerste kwartaal, toen de bouwnijverheid profiteerde van het zachte weer.

Huishoudens consumeerden 0,6 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2010. De huishoudens besteedden iets meer aan diensten en duurzame goederen, maar daar tegenover stonden een lager gasverbruik en een afname van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen. De overheidsconsumptie was 0,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De uitvoer groeide met 5,3 procent en de invoer met 4,4 procent. Daarmee was zowel de toename van de uitvoer als die van de invoer kleiner dan in het eerste kwartaal.

De Industrieradar toont in oktober een minder gunstig beeld: 4 van de 6 indicatoren zijn achteruitgegaan ten opzichte van een maand eerder. Alleen twee indicatoren die samenhangen met de producenten (producentenvertrouwen en Europese productie) laten een lichte verbetering zien.