Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven, 11 oktober 2011

Spaarrenteoorlog: strijd om de spaarder houdt aan

De strijd die banken sinds september voeren om de spaarder voor zich te winnen, heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Centraal Beheer Achmea heeft dinsdag de rente voor haar RentePlús Rekening verhoogd naar 2,95 procent. Deze bank biedt nu de hoogste rente op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. "Er woedt een hevige spaarrenteoorlog", zegt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Spaarrente.nl. "Banken overtroeven elkaar telkens met nieuwe renteverhogingen, waardoor sparen voor de consument eindelijk weer een beetje aantrekkelijk wordt."

De spaarrente top 5 verandert met de week. Halverwege vorige maand stonden Delta Lloyd en OHRA nog bovenaan met een rente van 2,9 procent op hun vrij opneembare spaarrekeningen. Inmiddels zijn ze overtroefd door LeasePlan Bank met een rente van 2,91 procent. En vandaag volgt dus Centraal Beheer met een verhoging naar maar liefst 2,95 procent. Delta Lloyd en OHRA sluiten nu samen met Westland Utrecht Bank de top 5 af. Zij bieden alle drie een rente van 2,9 procent.

Grootbanken

Banken hebben het geld van de spaarder hard nodig, omdat ze grote financiële buffers moeten gaan aanhouden volgens de nieuwe internationale regels die vanaf 2013 voor banken gaan gelden. "Opvallend is wel dat grootbanken vooralsnog achterblijven met hun rentes", merkt Bulthuis op. "ING probeert de strijd nog aan te gaan met een prijzenspektakel. Spaarders kunnen bijvoorbeeld een iPad, een auto of andere prijzen winnen met iedere 500 euro die ze sparen. Maar bij de andere grootbanken, zoals ABN AMRO en Rabobank, blijft het stil."

Verwachting

Bulthuis verwacht dat de spaarrentes de komende maanden nog wel even zullen blijven stijgen. "Aan het begin van dit jaar voorspelden we dat de spaarrentes de 3 procent zouden bereiken. Dit tarief komt nu natuurlijk wel erg dichtbij en waarschijnlijk wordt het nog wel overschreden. De strengere eisen zijn dan misschien vervelend voor de banken, voor de spaarder blijken ze vooral een winst."

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht