Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 11 oktober 2011

Noordelijk Film Festival aangesloten bij filmnetwerk Eye on Films

Het Noordelijk Film Festival heeft zich als eerste en enige Nederlandse filmfestival aangesloten bij Eye on Films. Eye on Films is een internationaal netwerk van filmprofessionals die de circulatie wil bevorderen van debuutfilms. In totaal omvat het netwerk 70 internationale partners, waaronder 39 filmfestivals. Het Noordelijk Film Festival mag zich nu Associate Partner noemen.

'Het Noordelijk Film Festival is verheugd met de toetreding tot dit selecte netwerk', zegt programmeur Rik Vermeulen. 'Dit geeft ons festival een nieuwe internationale impuls. Eye on Films maakt de circulatie mogelijk van bijzondere speelfilms van jonge filmmakers, die anders wellicht nooit buiten de landsgrenzen vertoond worden. Door Eye on Films krijgt het Noordelijk Film Festival als deel van een selecte groep de kans deze films te vertonen. Ook maakt het Noordelijk Film Festival nu deel uit van een professioneel netwerk van vooraanstaande festivals en distributeurs, wat de concurrentiepositie en de professionalisering van ons festival op een nog hoger plan zet.'

Op het Noordelijk Film Festival worden drie films vertoond uit het Eye on Films-netwerk. Dit zijn The Mole (Polen, Frankrijk, 2011), waarin de Poolse PaweI erachter komt dat zijn vader ervan beschuldigd wordt een geheim agent te zijn geweest. Oliver Sherman (Canada, 2010) over een veteraan die het leven van een vroegere oorlogsvriend komt verstoren en Policeman (Israël, 2011), waarin een jonge Israëlische elitepolitieman in strijd raakt met zichzelf.

Het Noordelijk Film Festival
Met de Interregio Competitie als programmatische kern, vertoont het Noordelijk Film Festival een groot aantal Europese films. Een ander hoofdonderdeel is het filmprogramma Wij Noorderlingen, een omvangrijke selectie van grotendeels nieuwe Noord-Europese films, in samenwerking met de Nordic filminstituten en vele andere partners. Daarnaast presenteert het festival filmprogramma's uit het gehele Europese continent, met dit jaar een speciale focus op India en Griekenland. Natuurlijk is er ook verdieping en verbreding in de vorm van bijvoorbeeld workshops, q&a's en cross-overs met film.

De 33ste editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 9 t/m zondag 13 november 2011, op verschillende locaties in Leeuwarden. Met meer dan 25.000 bezoekers is het filmfestival één van de grootste culturele evenementen van Noord-Nederland en het grootste regionale filmfestival van Nederland.

Kijk op www.eyeonfilms.org voor meer informatie over Eye on Films. Meer over het Noordelijk Film Festival is te vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl. Op dinsdag 25 oktober verschijnt de festivalprogrammakrant als bijlage van de Leeuwarder Courant en is het volledige programma te zien op de festivalwebsite.

/////

Noot voor de redactie,