Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 11 oktober   |
|2011                                              |

1. Overeenkomsten afdrachten 'ruimte voor ruimte' De overeenkomsten met gemeenten over afdrachten 'ruimte voor ruimte' wordt aangepast. De ontvangen afdracht moet binnen twee jaar zijn ingezet voor een kwaliteitsimpuls in het landelijk gebied. Gebeurt dit niet binnen twee jaar, dan moet worden gemeld binnen welke termijn dit alsnog gaat gebeuren.

2. Vragen over ecologie De Statencommissie Ecologie & Handhaving had in haar vergadering van 9 september een aantal vragen gesteld over het prioriteringskader voor de realisatie van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), acht projecten en de relatie met de begroting. Die vragen hebben Gedeputeerde Staten beantwoord in een commissienotitie.

3. Provinciale milieuverordening over hergebruik stortplaatsen Voor handelingen op gesloten en voormalige stortplaatsen, die geen gevolgen hebben voor de nazorg of nazorgvoorzieningen is voortaan geen ontheffing meer nodig. In dat geval volstaat een melding bij de provincie. Gedeputeerde Staten willen de Provinciale milieuverordening 2010 wijzigen op dit punt. Op dit voorstel kan eerst nog worden ingesproken, voordat het provinciebestuur hiertoe definitief kan besluiten.

4. Reactie op Belgische plannen opslag radioactief afval Brabant is onvoldoende betrokken geweest bij de Belgische planvorming voor opslag van radioactief afval. Ook vindt het collge dat de Ieperiaanklei nader onderzocht moet worden als alternatieve gastformatie voor de Boomse Klei. Het college verwacht dat België de planning van de besluitvorming hierop aanpast. De provincie nodigt de Minister van Economie, Landbouw & Innovatie uit voor bestuurlijk overleg over de Belgische plannen.

5. Handhaving en uitvoering wettelijke taken De structurele dekking van de handhavingsinzet verlengen voor 2012 en de jaren daarna. Dat is het verzoek van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten. Als dit niet gebeurt, zou een financieel tekort ontstaan voor de uitvoering van de wettelijke handhavingstaken van de provincie.

6. Uitspraak Raad van State over vergunningverlening Natuurbeschermingswet GS gaan staatssecretaris Bleker (EL&I) in een brief vragen actie te ondernemen om de uitvoerbaarheid van de Natuurbeschermingswet 1998 te verbeteren. Door een recente uitspraak van de Raad van State dreigen de administratieve lasten voor bedrijfsleven en provincie te verdubbelen, terwijl een groot aantal bedrijven ineens met tetrugwerekende kracht vergunningplichtig is geworden.

7. Meten voor derden door Milieumetingen Het provinciale bureau Milieumetingen gaat vanaf 1 januari haar diensten ook aan andere overheidsorganisaties aanbieden. Daarmee loopt Milieumetingen al vooruit op de vorming van drie Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's) per 1 januari 2013.

8. Onderzoeksplan 2012 Risicogericht financieel toezicht, openbaar vervoer concessies en inkooppakketten. Deze en andere onderwerpen zijn opgenomen in het Onderzoeksplan 2012, dat GS hebben vastgesteld. Het gaat om onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid en uitvoering.

9. Document Management Systeem Medewerkers van de provincie zijn geleidelijk gewend geraakt aan het digitale werken en het gebruik van het nieuw ingevoerde Document Management Systeem CORSA. Het besluitvormingsproces dat door CORSA wordt ondersteund is correct en toereikend. Verder voldoet het systeem aan de archieftechnische eisen. Wel is blijvende aandacht nodig voor het aanbrengen van verbeteringen. Dat blijkt uit een evaluatie van CORSA.

10. Ondersteuningbrief Special Olympics 2019 Gedeputeerde Staten ondersteunen het initiatief van een aantal Nederlandse organisaties, onder leiding van Special Olympics Nederland, om te komen tot een mogelijk Holland Bid voor de Special Olympics 2019. In overleg met de vijf grote steden in Brabant (Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg) is besloten tot een gezamenlijke ondersteuningsbrief namens BrabantStad voor deze spelen voor mensen met een verstandelijke beperking.

11. Brabantroute De Taskforce Brabantroute meent dat door het Rijk hard is gewerkt om het basisnet spoor in 2012 te kunnen opleveren. Toch blijkt dat een aantal cruciale afspraken nog niet zijn gerealiseerd. Om tot de goede afronding van Basisnet Spoor te kunnen komen, moeten er nog een aantal belangrijke stappen gezet worden. Dit staat in de brief die Gedeputeerde Staten mede namens de Taskforce sturen aan de Minister van Infrastructuur en Milieu, in reactie op haar Kamerbrief Basisnet Spoor van 15 augustus 2011.

12. Treinverbinding Brabant - België Naar verwachting zal de Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel per medio 2012 niet meer over het klassieke spoor via Roosendaal rijden, maar over de HSL-Zuid geleid worden. Brabant dreigt dan geen internationale snelle treinverbinding meer te hebben met België. GS maken zich ernstige zorgen en dringen in een brandbrief aan de Minister van Infrastructuur en Milieu erop alles in het werk te stellen om dit te voorkomen. Ook doen zij voorstellen voor een mogelijke oplossing.

13. Statenvragen VVD en PvdD over uitspraak Raad van State Natuurbeschermingswet Circa 230 Brabantse veehouderijen moeten alsnog een Natuurbeschermingswetvergunning aanvragen. Dat komt door een uitspraak van de Raad van State over de uitbreiding van een veehouderij in Gelderland. Onduidelijk is of alle bedrijven in aanmerking komen voor een vergunning. Dat antwoorden GS op Statenvragen van zowel de VVD als de Partij voor de Dieren.

14. Statenvragen PPV over de bijeenkomst 400 jaar betrekkingen Nederland-Turkije De bijeenkomst in het Provinciehuis rond 400 jaar betrekkingen Nederland-Turkije, georganiseerd door Kompas International, heeft bijgedragen aan een goede verstandhouding tussen Turkije en Brabant. Zo wordt het zakendoen voor Brabantse ondernemers in Turkije gestimuleerd. Ook de omzet van circa 6 miljard euro van de ruim 16.000 Turkse ondernemers die actief zijn in Nederland komt mede ten goede aan de Brabantse economie. Dat antwoorden GS op vragen van de PVV-Statenfractie.

15. Statenvragen D66 over Kwaliteit Bureau Jeugdzorg Het aantal klachten dat wordt ingediend over Bureau Jeugdzorg stijgt niet, maar daalt juist. In 2010 werden in totaal 181 klachten ingediend, de eerste helft van 2011 waren dat er 81. Wel lijkt er een stijging te zijn van het aantal klachten dat gegrond wordt verklaard. OP dit moment wordt onderzocht of dit klopt, en wat de oorzaak zou kunnen zijn. Dit antwoorden GS op statenvragen van de D66-fractie.

16. Reactie SER-advies over Sportplan Brabant 2016 In juli heeft de Sociaal-Economische Raad een advies gegeven over de economische waarde van sport. GS stellen in een reactie dat het advies grotendeels in lijn is met de aanpak van het college (vastgelegd in het Sportplan Brabant 2016) als het gaat om investeringen in accommodaties. Daarnaast delen zij de mening van de SER dat breedtesport in principe een gemeentelijke aangelegenheid is. Toch zien zij voor de provincie wel een faciliterende rol als het gaat om activiteiten van bovenlokaal/regionaal niveau, die buiten de scope van de individuele gemeenten vallen.

17. Statenvragen VVD over 2018Brabant De afgelopen jaren zijn diverse projecten in de aanloop naar 2018 Brabant ondersteund. Dat gebeurde vanuit de provinciale bouwsteen, en vanuit Samen Investeren. Beide lijnen stoppen in 2012. Een vervolg is niet mogelijk voor 2014. Voor projecten die hierdoor in 2012 en 2013 in de problemen raken, hebben Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten gevraagd een voorziening te treffen vanuit de provinciale bouwsteen. Omdat het Theaterfestival Boulevard werd gefinancierd uit Samen Investeren, komen zij niet in aanmerking voor deze voorziening. Hiervoor moet de gemeente 's-Hertogenbosch een andere oplossing zoeken. Dit antwoorden GS op statenvragen van de VVD-fractie.