Digitale strategie voor Europa: de Europese Commissie leent het oor aan België

11/10/2011 16:26

COMMISSION EUROPEENNE

Brussel, 11 oktober 2011 - In mei 2010 keurde de Europese Commissie een digitale strategie voor Europa goed. In deze context organiseerde de Algemene Directie "Telecommunicatie en Informatiemaatschappij" van de FOD Economie een rondetafel samen met het Directoraat-generaal "Informatiemaatschappij en Media" van de Europese Commissie. Het was de bedoeling de standpunten van de Belgische spelers te verzamelen - met name van de vakbonden, de consumentenorganisaties en de ondernemingen van de sector - aangaande deze strategie en de digitale toekomst. Een noodzakelijke uitwisseling om de overgang naar een digitale maatschappij tot stand te brengen die gunstig is voor de Belgische en Europese burgers en ondernemingen.

Tijdens deze dag hadden de verschillende deelnemers de keuze tussen 6 gelijktijdige workshops die thema's als breedbandtoegang, de digitale Interne Markt, e-inclusion, - aankaartten. Er werd eveneens voor bepaalde thema's een stand van zaken opgemaakt. Dit was de gelegenheid om bijvoorbeeld vast te stellen dat België al een zeer grote breedbanddekking heeft. Inderdaad, de doelstelling van de digitale strategie om tegen 2013 te komen tot een dekking van 100% is al bijna gehaald, aangezien in ons land al 99,3% van de gezinnen, ongeacht de aangewende technologie, gebruik kan maken van het hogesnelheidsinternet.

Op het vlak van e-government blijkt België al boven het Europees gemiddelde te liggen wat betreft het algemene gebruik van online gouvernementele diensten en het terugsturen van formulieren. De huidige percentages komen respectievelijk neer op 45% en 22% vergeleken met Europese gemiddelden van 41% en 21%. De deelnemers onderstreepten niettemin dat België nog een zekere achterstand heeft ten opzichte van zijn buurlanden. De tijdens de ontmoetingen gevoerde besprekingen boden ook de gelegenheid om een balans op te maken van de "Green IT". Deze notie dekt meer bepaald de intelligente netwerken met onverwachte voordelen voor de samenleving op het vlak van communicatie, interacties tussen individuen onderling of met machines, toepassingen, en dit conform de huidige milieuveranderingen. Desalniettemin werd gewezen op de noodzaak te beschikken over interoperabele systemen, om de eenvoudige reden dat de netwerken door een groot aantal toestellen in verschillende omstandigheden overal in Europa zullen worden gebruikt.

Ook e-inclusion kwam vanzelfsprekend aanbod, aangezien een digitale maatschappij de betrokkenheid van alle burgers veronderstelt. Toch staan velen onder hen nog aan de rand van deze maatschappij. De redenen hiervoor zijn van financiële aard of hebben betrekking op technische/intellectuele of sociale bekwaamheden In de workshop over de digitale Interne Markt kwamen diverse thema's aan bod zoals licenties, intellectuele eigendomsrechten of elektronische handel. Na de uitwisselingen bleek de omkadering van de digitale markt tal van soms complexe en door de gebruikers vaak miskende regelgevingen te behelzen. Bovendien werd veel belang gehecht aan veiligheid, aangezien online beveiligde betaalmiddelen een blijk zijn van vertrouwen vanwege de gebruikers/consumenten in het internet; in de toekomst moet hier dus bijzondere aandacht aan geschonken worden. In tijden van budgettaire beperkingen en andere onvermijdelijke uitdagingen zoals de vergrijzing van de bevolking blijkt innovatie, die door informatie- en communicatietechnologieën (ICT) wordt mogelijk gemaakt, één van de kernelementen te zijn op basis waarvan onze maatschappij zich kan aanpassen en haar sociaaleconomisch model kan in stand houden. Innovatie moet dan ook, net zoals onderzoek en ontwikkeling (R&D), op structurele en weldoordachte wijze worden gestimuleerd.

De Commissie wil met dit « plaatselijke » initiatief dan ook haar concrete betrokkenheid aantonen bij de uitvoering van haar digitale ambities, in samenwerking met de FOD Economie als onvermijdelijke gesprekspartner voor de Belgische economisch wereld. De Europese Commissie organiseert ook twee andere vergaderingen in België, namelijk een in Namen (op 24 en 25 november, in het kader van het KIKK-festival) en een in Antwerpen (op 29 november).

Voor meer informatie :

FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie Chantal DE PAUW - Woordvoerster Adres : City Atrium, Vooruitgangstraat 50, 1210 Brussel Tel. : 02 277 76 64 - e-mail: HYPERLINK "mailto:chantal.depauw@economie.fgov.be" chantal.depauw@economie.fgov.be

Website : HYPERLINK "http://economie.fgov.be" http://economie.fgov.be

Europese Commissie - Informatiemaatschappij en Media (INFSO) - Nicole DEWANDRE - "Ambassadrice" (FR) voor de Belgische "Going local" Adviseur bij de Directeur-generaal Tel. : 02 299 49 25 - e-mail: HYPERLINK "mailto:nicole.dewandre@ec.europa.eu" nicole.dewandre@ec.europa.eu - Freddy DEZEURE - "Ambassadeur" (NL) voor de Belgische "Going local"

Hoofd van de eenheid "Computer Emergency Response Team for the EU Institutions"

Tel. : 02 295 98 05- e-mail: HYPERLINK "mailto:nicole.dewandre@ec.europa.eu" freddy.dezeure @ec.europa.eu

Nuttige link

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/local

Twitter

#daelocal_be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel