Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Structurele middelen voor onderhoud kapitaalgoederen

Brug

Notitie kapitaalgoederen biedt gemeenteraad handvatten

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft 1240 kilometer aan wegen, 650 kilometer aan riolering, 16.500 lantaarnpalen, 83 sportvelden, 55 beweegbare bruggen, 196 kilometer aan oevers, etc. Het zijn allemaal kapitaalgoederen die we moeten onderhouden.

Uit een inventarisatie onder alle kapitaalgoederen van de gemeente Súdwest-Fryslân blijkt dat het huidige kwaliteitsniveau varieert. Bij sommige kapitaalgoederen, zoals wegen, oevers en bruggen, zijn achterstanden aanwezig. Om de meest urgente achterstanden in het onderhoud weg te werken is er op korte termijn ruim 8 miljoen euro nodig. We hebben bovendien uitgerekend dat we onvoldoende geld in onze meerjarenbegroting hebben opgenomen om structureel onze kapitaalgoederen te onderhouden. Dit is veroorzaakt doordat in alle voormalige gemeenten het groot onderhoud hoofdzakelijk gefinancierd werd met incidenteel geld.

Om het onderhoud weer op peil te krijgen is een kaderstellende notitie kapitaalgoederen opgesteld. Hierin wordt niet alleen gekeken naar te maken keuzes over de kwaliteit van kapitaalgoederen, maar ook naar de financiële dekking. De notitie biedt de gemeenteraad handvatten om het onderhoud van de kapitaalgoederen voor de toekomst structureel in orde te maken. Dit moet leiden tot een beleidsnotitie kapitaalgoederen in het voorjaar van 2012. Naast de keuzes voor kwaliteit van onderhoud en de financiële dekking kan de raad ook specifieke beleidsuitgangspunten aangeven, zoals het afstoten van kapitaalgoederen en andere innovatieve en alternatieve vormen van onderhoud.

Nadat de gemeenteraad de kaders voor het onderhoud vaststelt wordt een beleidsplan en meerjarig uitvoeringsplan opgesteld. De gemeenteraad zal de kaderstellende notitie kapitaalgoederen behandelen in haar vergadering van 17 november. De voorbereidende discussie daarover wordt op 3 november in de Commissie Doarpen, Stêd en Omkriten. gevoerd.