Rijksvoorlichtingsdienst

Verblijfsrecht vaker en sneller toetsen bij aanvraag bijstand

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil bijstandstoerisme tegengaan. Een gemeente die vermoedt dat een werkloze arbeidsmigrant die zich meldt voor een bijstandsuitkering geen verblijfsrecht heeft, moet in de toekomst de verblijfsstatus eerst controleren bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Kamp schrijft dit in een brief aan wethouder Kompier (Werk en Economie) van de gemeente Vaals. (Een afschrift van de brief is naar de Tweede Kamer gestuurd). De gemeente Vaals had afgelopen zomer de noodklok geluid bij Kamp.

Nu verstrekken gemeenten doorgaans eerst een uitkering en pas naderhand controleert IND het verblijfsrecht. Het kabinet wil de nieuwe werkwijze volgend jaar verplicht invoeren bij alle gemeenten. Hiervoor moet de Wet Werk en Bijstand worden gewijzigd.

De gemeente Vaals neemt vanaf nu al bij twijfel contact op met de IND om tijdens de aanvraag het verblijfsrecht te toetsen. Hiervoor wordt intensiever met de IND samengewerkt. De gemeente Vaals ondervindt veel problemen doordat migranten en ook mensen uit andere delen van Nederland naar Vaals komen voor een goedkope woning en vervolgens bijstand aanvragen.

De minister adviseert de gemeente Vaals gebruik te maken van de mogelijkheden die de Wet Werk en Bijstand biedt. Iemand moet in de gemeente waar diegene vandaan komt voldoende hebben gedaan om aan het werk te komen. Heeft diegene dat niet gedaan, dan kan hij in het uiterste geval worden uitgesloten van een uitkering in de nieuwe gemeente.

Categorieën: Bestuur, Huisvesting, Internationaal, Migratie en integratie, Openbare orde en veiligheid, Recht, Sociale zekerheid, Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid