Stadsdeel Amsterdam Centrum

en verbeteren

---

Begroting 2012: Aanpakken, beschermen en verbeteren

12 oktober 2011

De binnenstad is een aantrekkelijk gebied om te wonen. Bewoners zijn overwegend welvarend en hoogopgeleid en de dienstverlening, openbare ruimte en faciliteiten zijn van goede kwaliteit. Dit wil het dagelijks bestuur graag zo houden, ook nu er volgend jaar opnieuw bezuinigd wordt. Dit zorgt ervoor dat het dagelijks bestuur voor volgend jaar duidelijke prioriteiten moet stellen. Het stadsdeel gaat in 2012 een aantal grote projecten aanpakken, wat kwetsbaar is beter beschermen en de dienstverlening voor burgers en ondernemers verbeteren.

Solide begroting

Stadsdeel Centrum heeft een solide begroting van ongeveer EUR 200 miljoen groot en een sluitende meerjarenbegroting. Dat is onder meer te danken aan de vorig jaar ingezette bezuinigingsoperatie van EUR 12 miljoen die doorloopt tot en met 2014. Dit wordt in 2012, onder andere, gerealiseerd door een efficiëntere inzet van de reiniging, afstoten van vastgoed, door bezuinigingen op formatie en inhuur derden en herijking van het welzijnsaanbod.

`Snijden in eigen vlees'

De komende drie jaar wordt gewerkt aan een kleiner, dienstverlenend en efficiënt stadsdeel.

Roeland Rengelink verantwoordelijk stadsdeel wethouder voor financiën "Centrum kiest er voor eerst te snijden in eigen vlees. Met minder mensen, meer en betere diensten leveren. Ook kiezen wij ervoor de lasten voor de burgers niet extra te verhogen. Wij willen de lusten en de lasten eerlijk verdelen en ons focussen op dat wat écht moet. 2012 staat in het teken van investeren in jeugd, welzijn en zorg, meer handen en voeten geven aan horecabeleid, uitvoering van een aantal grote projecten zoals de Rode Loper en het Waterlooplein en het verbeteren van de veiligheid en dienstverlening".

Uitgangspunten: Aanpakken, beschermen en verbeteren

Naast de keuzes die het Dagelijks Bestuur heeft gemaakt om volgend jaar te besparen, zijn er ook speerpunten aangegeven waarin geïnvesteerd wordt.

Jeugd, welzijn, onderwijs

Het jeugdbeleid, de buurtvoorzieningen en de ondersteuning concentreert zich op de kwetsbare groepen en op de plekken waar dat het hardste nodig is. Door efficiënter te werken, meer vraaggericht en resultaatgericht te werken en meer individuele ondersteuning, vooral gericht op preventie, pakt het bestuur de concrete problemen zoals armoede en schuldhulpverlening aan. Om de succesvolle aanpak van het terugdringen van de overlast van jongeren te continueren wordt EUR 300.000 ingezet. Ook de het tegengaan van huiselijk geweld en geweld tegen homo's heeft volgend jaar prioriteit. Het dagelijks bestuur kiest er voor niet te bezuinigen op het onderwijs.

Veiligheid

Met cameratoezicht, het inzetten van straatcoaches en jeugdveiligheidsbeleid wil het stadsdeel verder de veiligheid op straat verbeteren en de (georganiseerde) criminaliteit aanpakken. Hiervoor wordt ongeveer EUR 230.000 ingezet. Om het aantal overvallen terug te dringen ondersteunt en stimuleert het stadsdeel ondernemers met verschillende maatregelen. Ondernemers kunnen onder meer gebruik maken van een veiligheidsscan. Ook zal het stadsdeel vastgoed aankopen en in erfpacht uitgeven om project 1012 een extra impuls te geven.

Dienstverlening

Extra investeringen moet zorgen voor kortere doorlooptijden en wachttijden bij de verschillende loketten. Met het verder digitaliseren van het aanbod moet het voor burgers en ondernemers eenvoudiger en makkelijker worden een aanvraag te doen. Onderzocht wordt of het mogelijk is de geldigheidsduur van de exploitatievergunning te verlengen van drie naar vijf jaar. Ondernemers hoeven dan minder vaak een aanvraag voor verlenging te doen. Daarnaast biedt het stadsdeel ondernemers ondersteuning bij het opzetten van straatmanagement om het economisch functioneren te verbeteren.

Horeca

Met het aanstellen van een `casemanager' Horeca wil het stadsdeel actiever het gesprek aangaan tussen burgers en ondernemers om overlast van horeca te verminderen. Het inzetten van mediation bij klachten en overlast wordt ondersteund. Hiervoor is EUR 161.000 vrijgemaakt. Samen met horecaondernemers en bewoners wordt ook gewerkt aan een `omgangscode'. Met deze code wil het bestuur ondernemers aanspreken op hun verantwoordelijkheid om overlast voor de openbare ruimte en omwonenden te beperken. Ook de klachtenregistratie wordt verbeterd.

Projecten openbare ruimte

Volgend jaar starten een aantal grote projecten die de openbare ruimte in het stadsdeel moeten verbeteren. Het project Rode Loper moet er voor zorgen dat Amsterdam zijn mooie en aantrekkelijke entree krijgt. Ook het Waterlooplein krijgt een nieuwe impuls en er wordt EUR 1 miljoen vrijgemaakt voor de aanpak van fietsparkeren en de ontwikkeling van parkeergarages.

Monumenten

De binnenstad vormt het hart van cultureel Nederland en staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bovendien bestaat de grachtengordel volgend jaar 400 jaar. Het stadsdeel maakt EUR 150.000 vrij om het erfgoed te beschermen en de kansen die dit biedt voor duurzaam toerisme beter te benutten. Daarnaast wordt het onderhoud van de belangrijke monumenten en historische poortjes en gevels aagepakt.

---