Gemeente Lelystad

Stabiele beleving van integratie in Lelystad

Woensdag 12 oktober 2011

De beleving van integratie in Lelystad is onlangs onderzocht onder leden van het Lelystadspanel. Er zijn in Lelystad geen deelwijken waar sprake is van grote problemen met de integratie. Ook zijn er geen signalen dat er deelwijken zijn, waar de integratie sinds 2006 vooruit of achteruit is gegaan. Dit blijkt uit het onderzoek en een aanvullende steekproef.

Verschillen tussen bevolkingsgroepen

Over het algemeen kan worden gesteld dat de allochtone herkomstgroepen nog steeds achterblijven op autochtonen in hun participatie op de arbeidsmarkt en in het maatschappelijk leven. Het beeld ligt in de lijn van dat van 2006. Dit geldt uiteraard niet voor elke herkomstgroep even sterk. Van de onderscheiden bevolkingsgroepen kun je stellen dat Marokkanen en Turken het minst meedraaien in onze samenleving. Minder dan 15 procent van de ouderen is maatschappelijk actief, één op de drie geeft aan vaak problemen te hebben met de Nederlandse taal en de arbeidsparticipatie is lager, met name doordat slechts één op de drie vrouwen werkt.

Hoop te winnen

In de subjectieve beleving is er wel wat veranderd. Turken, maar vooral Marokkanen voelen zich opmerkelijk vaker gediscrimineerd dan in 2006. Dit is een punt van zorg, maar aanwijzingen dat deze toename te wijten is aan veranderde verhoudingen in Lelystad zijn er niet. Onveranderd is de mate waarin Marokkaanse en Turkse vrouwen zich Nederlander voelen. Zij blijven hierin sterk achter bij andere allochtone groepen. Er is, kortom, zowel in de objectieve situatie als in de subjectieve beleving daarvan, nog een hoop te winnen voor veel Marokkaanse en Turkse Lelystedelingen.

Surinamers best geïntegreerd

Over Surinamers, de grootste van de vier onderscheiden herkomstgroepen, kunnen we kort zijn. Samen met de Antillianen zijn zij het best geïntegreerd van de niet-westerse allochtonen. Dit zal voor een (groot) deel te maken kunnen hebben met de taalvoorsprong die Surinamers en Antillianen hebben ten opzichte van Marokkanen en Turken. Wat de oorzaak ook is, uit het onderzoek blijkt dat meer Surinamers en Antillianen werk hebben, zij vaker cultuurparticipant zijn en vaker contact hebben met autochtone vrienden en buren dan Marokkanen en Turken. Waar Antillianen oververtegenwoordigd zijn onder de werkende armen, is er onder Surinamers juist een grotere groep te vinden met een bovenmodaal huishoudinkomen. Ja