Gemeente Den Haag

Aansluiting Onderwijs-Arbeidsmarkt verbeteren

De wethouders Ingrid van Engelshoven en Henk Kool willen met een actieprogramma het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar laten aansluiten. Zij doen dit samen met de betrokken partijen uit de stad.

De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt kan beter in Den Haag. Denkt u maar aan het steeds ouder worden van de inwoners en het steeds dalende aantal van mensen die in de zorg willen werken. Of steeds minder personeel op scholen. Ook hebben steeds minder mensen interesse voor techniekonderwijs, terwijl de sector techniek en de samenleving juist wacht op technisch goed opgeleide mensen. Dit zijn problemen, die energie, kennis en creativiteit nodig hebben om ze aan te pakken.

Werkbijeenkomsten

De komende maanden worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Dat gebeurt met onder anderen het beroeps- en universitair onderwijs, internationale ondernemingen en instellingen, het MKB en verschillende overheden in Haaglanden.

De beide wethouders willen tijdens deze bijeenkomsten overeenstemming bereiken over inhoud en financiering van het actieprogramma onderwijs-arbeidsmarkt. De resultaten hiervan worden gebundeld en in december aangeboden aan de gemeenteraad.

Wethouder Ingrid van Engelshoven: "Om de toekomst van de stad zeker te stellen moeten we jongeren toekomstperspectief bieden. Inzet is een goede opleiding met uitzicht op een baan. Een actieprogramma onderwijs-arbeidsmarkt dat draagvlak heeft in de hele stad, kan daaraan bijdragen."

Wethouder Henk Kool: "Het bedrijfsleven in de stad staat te springen om jonge mensen met een diploma op zak. Voorwaarde voor een sterke stadseconomie is goed geschoold personeel. Betere aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt is bittere noodzaak."

Beleidsagenda onderwijs-arbeidsmarkt

De komende jaren worden in verschillende sectoren personeelstekorten verwacht. Zo is er minder animo om te werken in de zorg, terwijl de vraag naar zorg door de vergrijzing wél toeneemt. Ook in het onderwijs en in de vervoerssector worden personeelstekorten verwacht. B & W hebben in de beleidsagenda "Geslaagd in het vak - Leren en werken effectief verbinden" zeven punten vastgesteld, die moeten bijdragen aan een betere aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt.

Speerpunten


1. Leren en werken in de techniek aantrekkelijk maken
2. Personeelstekorten in de zorg aanpakken
3. Personeelstekorten in het onderwijs aanpakken
4. Kansrijke clusters Vrede & Recht versterken via onderwijs
5. Ondernemerschap stimuleren via onderwijs
6. Jongeren helpen met een goede loopbaanstart
7. Stimuleren van dynamiek op de arbeidsmarkt

Meer informatie

Meer informatie over de beleidsagenda, alle speerpunten en de werkconferenties kunt u vinden op Beleidsagenda "Geslaagd in het vak - Leren en werken effectief verbinden".