Provincie Limburg

inzage legging Ontwerpinrichtingsplan Sarsven en De Banen

Ter inzage legging Ontwerpinrichtingsplan Sarsven en De Banen

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben groen licht gegeven voor het ontwerpinrichtingsplan voor het project Sarsven en de Banen, gemeente Nederweert en daarmee besloten uit ILG-middelen (Investeringsbudget Landelijk Gebied) bijna EUR 10 miljoen voor dit project vrij te maken.

Het ontwerpinrichtingsplan ligt tot en met 7 november 2011 ter inzage. Op woensdag 12 oktober 2011 houdt de Provincie Limburg, mede namens de bestuurscommissie Sarsven en De Banen, een informatieavond over het ontwerpinrichtingsplan.

De gezamenlijke partijen hebben zich uitgesproken om voor een totaal bedrag van ruim EUR 11,5 miljoen het gebied rondom de bijzondere natuurgebieden Sarsven en de Banen anders in te richten. Het doel hiervan is de knelpunten tussen natuur en landbouw op te lossen. Hiertoe worden gronden gekocht voor inrichting tot natuurgebied, maar ook voor verbetering van de verkavelingssituatie voor de landbouw. Daarnaast maken maatregelen op het gebied van recreatie, cultuurhistorie en landschap onderdeel uit van het plan.

Informatie en zienswijzen

Het ontwerpinrichtingsplan is te downloaden op www.sarsvenendebanen.nl. Tijdens de informatieavond op 12 oktober, wordt het ontwerp-inrichtingsplan toegelicht. De avond vindt plaats in gemeenschapshuis Reigershorst, Pastoor Maesplein 13 in Nederweert-Eind. Aanvang 19.30 uur. Iedereen is daar van harte welkom. Op 19 en 20 oktober van 15.00 tot 20.00 uur, worden op dezelfde plek inloopmiddagen georganiseerd voor het beantwoorden van individuele vragen. Belanghebbenden kunnen gedurende de terinzage legging een zienswijze over het ontwerpinrichtingsplan kenbaar maken. Meer informatie hierover is te vinden op http://www.sarsvenendebanen.nl/

Belangentegenstelling tussen natuur en landbouw

Het inrichtingsplan omvat de landelijke omgeving rondom de natuurgebieden Sarsven, de Banen, de Zoom en Groote en Kleine Moost. Zoals in meer gebieden met grote landbouw- en natuurbelangen is daar sprake van een belangentegenstelling tussen natuur en landbouw. Na jaren van intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen in het gebied, gecoördineerd door de begeleidingsgroep Sarsven en de Banen, is met succes het ontwerpinrichtingsplan aan Gedeputeerde Staten voorgelegd. In het inrichtingsplan hebben de knelpunten die al tientallen jaren speelden in en rondom Sarsven en De Banen een oplossing gekregen.

Oplossingen en toekomstperspectief

De knelpunten in het gebied spitsen zich toe op het water. Gronden zijn te droog voor natuur, maar goed op orde voor de landbouw. Met maatwerkoplossingen voor de verschillende deelgebieden wordt de natuur natter en blijft de landbouwkundige situatie vrijwel gelijk. Dit gebeurt door een gewijzigd peilbeheer maar ook door het omvormen van landbouwpercelen naar natuurgebied.

De nieuw aan te leggen natuur is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur. Met name in de natuurgebieden Sarsven, de Banen, Groote en Kleine Moost en Schoorkuilen gaan de waterpeilen naar het voor natuur gewenste niveau. Bovendien worden ook alle gronden met natuurdoelstelling verworven, waardoor de natuurgebieden groter, en dus robuuster worden. Het beheer van de gebieden gaat na aanleg over naar Staatsbosbeheer en Limburgs Landschap.

Om de landbouw een goed toekomstperspectief te geven wordt er daarnaast ook onderling tussen de grondgebruikers met percelen geschoven, waardoor grotere en beter gevormde percelen kunnen ontstaan. Bij een wettelijke herverkaveling zijn de individuele belangen en rechten van grondgebruikers via vaste procedures geregeld. Doordat de afgelopen jaren voldoende ruilgronden zijn aangekocht, zijn er voor grondgebruikers die gronden kwijtraken geschikte vervangende gronden aanwezig.

Wettelijke herverkaveling

Omdat het project gaat over een totaaloplossing voor de verschillende knelpunten is - met instemming van de streek - besloten het instrument van de wettelijke herverkaveling toe te passen. Nadat het plan door Gedeputeerde Staten definitief is vastgesteld, naar verwachting begin 2012, zal de uitvoering uit handen worden gegeven aan een zogenaamde bestuurscommissie. Deze bestuurscommissie bestaat uit deelnemers vanuit waterschap, gemeenten, natuurorganisaties en LLTB. De commissie zal worden voorgezeten door de heer Willekens uit Nederweert, een actief agrariër met veel bestuurlijke ervaring.

stichting het limburgslandschap, Edmond Staal