Provincie Friesland


Meer zonne-energie na rapport Atelier Fryslân

Gedeputeerde Hans Konst wil de ambitie voor zonne-energie opschroeven. Hij nam vandaag het rapport van Atelier Fryslân in ontvangst. Dat rapport gaat over de ruimtelijke mogelijkheden van zonne-energie. Konst ziet wel extra mogelijkheden. Konst: " Nei de 50 Mw yn 2015 moat der seker in protte mear komme. De sinne docht it wurk!". Hoeveel het precies kan worden wordt nu uitgezocht. Begin 2012 wordt een zonne-energie plan aan de Friese Staten voorgelegd.

Peter de Ruyter van het Atelier Fryslan is blij met de opstelling van Konst. " Hij heeft ons rapport gelezen en gebruikt het advies voor beleid. Dat is een mooi resultaat van ons werk". Het Atelier Fryslan bood het ongevraagde advies over zonne-energie op een speciale bijeenkomst in Leeuwarden aan. Adviezen van het Atelier gaan altijd over de consequenties van ingrepen in het landschap. Op het vlak van zonne-energie ziet het Atelier grote mogelijkheden. In het rapport staan oplossingen die geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het landschap hebben.

Tegelijkertijd is de ambitie tot 2015 al een hele kluif. De huidige regelingen zijn nu nog in het nadeel van zonne-energie. Hans Konst: "Wy sille by it Ryk oantrune op maklikere regels. Sa dat it oanslút by wat nedich is om fan sinne-enerzjy in sukses te meitsjen."