Provincie Overijssel

Staten behandelen burgerinitiatief megastallen opnieuw

12 oktober 2011

Provinciale Staten gaan het burgerinitiatief van de stichting Vroomshoop en Omstreken een Mesthoop? (stichting VROM) opnieuw behandelen. Alle statenfracties zijn hier voorstander van, bleek tijdens een commissievergadering.

Los daarvan wil een meerderheid van de Staten in hoger beroep gaan tegen een recente uitspraak van de rechter over dit onderwerp. De consequentie van de uitspraak van de rechter is dat elk verzoek tot wijziging van het reconstructieplan, door wie dan ook gedaan, behandeld moet worden door de Staten. Een meerderheid uit de Staten vindt dat met deze uitspraak de rechtzekerheid van provinciale plannen als het reconstructieplan ontbreekt.

Omdat deze uitspraak ook gevolgen kan hebben voor andere plannen van de provincie, willen de Staten weten hoe een hogere rechter over deze uitspraak oordeelt. De Staten benadrukken dat het hoger beroep niet gericht is tegen de stichting VROM?, de indieners van het burgerinitiatief, maar om duidelijkheid over dergelijke procedures in de toekomst.

Het burgerinitiatief over megastallen werd in 2008 ingediend door de stichting VROM? De stichting keert zich tegen de vestiging van megastallen in de buurt van Vroomshoop. De stichting verzamelde 7086 handtekeningen, ruim meer dan de 1500 die nodig zijn om een onderwerp op de agenda van Provinciale Staten te plaatsen. Met het burgerinitiatief wilde de stichting bereiken dat het provinciale reconstructieplan op het punt van de megastallen zou worden gewijzigd.

Na behandeling door Provinciale Staten maakte de stichting in eerste instantie bezwaar en stapte later naar de rechter omdat ze ontevreden was met de manier waarop het burgerinitiatief door de staten was behandeld.