Nederlandse Tafeltennisbond


Tafeltennisdames winnen vierde EK-titel op rij
12-10-2011

De Nederlandse dames zijn woensdagavond voor de vierde keer op rij Europees kampioen geworden. In de finale werd Roemenië met 3-0 verslagen. Oranje werd zowel in 2008, 2009 als 2010 nummer één op de EK. Nog nooit eerder won een damesploeg vier keer op rij de Europese titel."Ik ben zo blij. Ik geloof nog steeds niet dat ik heb gewonnen", jubelde Li Jie na afloop van de wedstrijd.
Kopvrouw Li Jiao begon sterk. Ze had amper vijfentwintig minuten nodig om Daniela Dodean te verslaan: 11-7, 11-7, 11-5. "Het was een goede partij. Ik was blij dat ik zo goed kon spelen. Het lijkt misschien makkelijk, maar ik moest alles geven." Li Jiao, de nummer vijftien van de wereld wist in het landentoernooi alle partijen te winnen.

Foto: Manfred Schillings / NTTB

Li Jie had meer moeite met haar tegenstandster Elizabeta Samara. Samara ging fel van start. Met sterk aanvalsspel kwam ze al snel op 2-0 voorsprong. In de derde game wist Ji Lie meer grip te krijgen op het spel van de Roemeense aanvalster. De Nederlandse vocht voor wat ze waard was en sleepte de derde game binnen. Li Jie kreeg in de vierde game twee matchpoints tegen, die ze koelbloedig weg wist te werken. "Ik speelde net als in de halve finale niet op mijn best, ik had wat minder zelfvertrouwen dan normaal. Maar ik moest perse winnen." In de vijfde en beslissende game zette Li Jie een tandje bij en zorgde ze voor een comfortabele 2-0 voorsprong voor Nederland: 11-7, 2-11, 8-11, 13-11, 11-3

In de derde partij mocht de ervaren Elena Timina (42) het opnemen tegen de zestienjarige Bernadette Szocs. De Europees kampioene bij de junioren leek voor een grote verrassing te zorgen, maar bij een 2-0 voorsprong zakte de Roemeense in. Timina: "Nadat ik de eerste game met 9-11 verloor, kreeg Szocs vleugels. In de derde game speelde ik beter en ik kon profiteren van haar fouten." In de vijfde en beslissende game wisselden de speelsters matchpoints uit. Bij het vierde matchpoint voor Timina was het raak. Timina: "Ik weet niet eens hoeveel het geworden is. Ik was alleen maar aan het vechten voor de winst. Ik vond dat ik niet het recht had om mijn team in de steek te laten. Jie en Jiao speelden zo goed, ik wilde niet dat ze nog een partij moesten spelen, omdat ik zou verliezen." Uitzinnig verliet de Amstelveense het speelveld: "Ik heb er geen woorden voor. Het is geweldig!"

Vorig jaar zorgde Nederland voor een unieke prestatie door drie keer op rij de Europese titel te veroveren. Het leverde de Nederlandse dames tot groot ongenoegen van de spelers geen nominatie voor de sportploeg van het jaar op. Li Jiao: "We verdienen het om sportploeg van het jaar te worden. Vier keer op rij is uniek." Timina: "Ik weet niet wat we er nu nog meer voor moeten doen. Ik hoop dat we dit jaar niet overgeslagen worden."

EK landenteams, Finale

Nederland - Roemenië: 3-0
Li Jiao - Daniela Dodean: 11-7, 11-7, 11-5
Li Jie - Elizabeta Samara: 11-7, 2-11, 8-11, 13-11, 11-3 Elena Timina - Bernadette Szocs: 9-11, 6-11, 11-3, 11-2, 14-12

NTTB/RL