Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 10 oktober 2011

UvA-archeoloog onderzoekt erfgoed Libië

Gepubliceerd op 10 oktober 2011

UvA-archeoloog Joris Kila bezocht onlangs Libië om met eigen ogen te bekijken wat het conflict in dat land voor invloed heeft gehad op de staat van het cultureel erfgoed. Eerder dit jaar deed hij hetzelfde na de hevige rellen in Egypte. Kila bekeek samen met een internationaal team onder meer Leptis Magna en Sabratha, twee zeer belangrijke Romeinse vindplaatsen, en het Nationaal Museum in Tripoli.

Een noodmissie was nodig om na het recente conflict in Libië de situatie van het cultureel erfgoed in dat land na te gaan. Omdat er geen onafhankelijke bevestiging over schade en plunderingen zijn geweest, hebben twee organisatie die zich inzetten voor de bescherming van cultureel erfgoed, Blue Shield en de International Military Cultural Resources Work Group, deze missie georganiseerd om Libische officials te ontmoeten en een eerste indruk te krijgen van de situatie.

Deze indrukken waren positief. De Romeinse stad Sabratha heeft lichte schade door handvuurwapens. De ruïnestad Leptis Magna is niet beschadigd. Aan het Nationaal Museum in Tripoli waren geen objecten vermist, wel was er ingebroken, maar de buit werd teruggebracht.

Maatregelen door lokale bevolking

Het team was onder de indruk van de goede maatregelen die genomen waren door het lokale museum en de archeologen. De belangrijkste stukken brachten zij naar opslagruimtes of verborgen kelders. Vooral de intensieve samenwerking met de lokale bevolking, bijvoorbeeld schaapsherders, waren belangrijk voor de conservatie van de grote archeologische plekken. Over het algemeen is er geen bewijs van georganiseerde plunderingen in de musea of vindplaatsen.