Gemeente Den Haag

Nieuw boek VOM-reeks over De Passage

Er is weer een nieuw boek uit de VOM-reeks van de gemeente Den Haag uitgekomen: 'De Haagse Passage. Geschiedenis van een nieuw winkelfenomeen'.

Het boek blikt terug op de ontstaansgeschiedenis van dit indrukwekkende bouwwerk.

De Passage bood onderdak aan een geheel nieuw winkelfenomeen. Het is de enige nog als `winkelstraat' in gebruik zijnde historische passage in ons land.

Historie

Het boek begint met het beschrijven van de geschiedenis van het gebied rond De Passage. De stedelijke ontwikkeling gaat terug tot het begin van de dertiende eeuw, als Graaf Floris IV zich er vestigt. Het sterk landelijke gebied van toen verandert in de loop der eeuwen in een stedelijke omgeving die dicht bebouwd is. Particuliere investeerders namen in de jaren 80 van de negentiende eeuw het initiatief tot de bouw van de Haagse Passage.

Bouwgeschiedenis

In het boek wordt ruim aandacht besteed aan bouw en de geschiedenis van De Passage. Vervolgens wordt er in gegaan op de ontwikkeling van het winkeltype passage. `Het nieuwe winkelen', de opkomst van de detailhandel en het ontstaan van het vastgoedbedrijf worden beschreven. De verschillende typen winkels in de Passage komen per periode aan de orde (de beginjaren, de jaren 30, 50, 80 en het eerste decennium van de 21e eeuw). Ook de andere passages die Nederland heeft gekend (in Rotterdam, Amsterdam en Zandvoort) komen aan bod.

Restauratie

Het boek wordt afgesloten door een artikel over de herontwikkeling van het gebouw rond de laatste eeuwwisseling. Hier wordt de grote restauratie van de jaren 2000-2008 toegelicht, waarbij de Passage een structuurverandering onderging die er ook voor zorgde dat de verloren gegane oorspronkelijke elementen werden teruggebracht in het unieke gebouw.
Omslag VOM-reeks de Passage

VOM-reeks kopen

Het boek is een uitgave van Wolfaert, Uitgevers & projecten en is voor EUR 22,50 te koop bij de boekhandel.

De gemeentelijke afdeling Monumentenzorg brengt al meer dan 20 jaar deze monumentenreeks uit. Bekijk het overzicht.