FloraHolland


MVO eisen vanuit Duitse retail

FloraHolland (13 oktober 2011) - MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, wordt een steeds belangrijker onderwerp in de publieke opinie in Europa. Daar wordt door de markt op gereageerd! Zie ook het artikel in FloraHolland Magazine nr. 9 dat zaterdag 24 september verscheen. Hierin vertellen twee kopers wat er gaande is en wat verwacht kan worden op het gebied van MVO-eisen in de nabije toekomst.

Enkele grote Duitse retailketens, waaronder Aldi, hebben aangegeven, dat zij met ingang van 1 januari 2012 extra eisen gaan stellen aan hun leveranciers:
o Alle aanvoerders vanuit de EU moeten een MPS A, B of C kwalificatie hebben. Als alternatief hiervoor kan ook volstaan worden met een GLOBALGAP of MPS-GAP certificaat.
o Alle aanvoerders van buiten de EU moeten een MPS A, B of C kwalificatie hebben en het certificaat MPS-SQ (Socially Qualified). Alternatief hiervoor is BSCI primary production audit of GLOBALGAP met module GRASP.

De verwachting is dat meerdere Duitse retailketens eisen gaan stellen op het gebied van duurzame productie. Hoe die eisen er exact uit zullen gaan zien is nu nog niet bekend maar minimaal MPS ABC lijkt in ieder geval de randvoorwaarde te gaan worden. Het zal een kwestie van tijd zijn, dat ketens in andere landen deze tendens gaan volgen. Dan is het ook te verwachten, dat ook het groothandelsegment deze eisen gaat overnemen. Was het in tot in het recente verleden zo, dat men zich afvroeg of certificeringen extra geld oplevert, nu wordt de situatie dat zonder certificering "handel" gemist gaat worden!

Ook van aanvoerders die volledig op de klok afzetten wordt voor de retail ingekocht! FloraHolland adviseer u dan ook contact op te nemen met de Stichting MPS om aan bovengestelde eis te kunnen voldoen.

Website MPS: www.my-mps.com, klik hier om aan te melden. Voor informatie over GLOBALGAP verwijzen wij naar: www.nl.sgs.com/plantaardig of
http://certification.controlunion.com/program.aspx?Program_ID=3 Als u hierover nog nadere informatie wilt hebben, kunt u contact opnemen met Loek Barendse: loekbarendse@floraholland.nl