Gemeente Haaren


Overheden samen aan de slag in afvalwater


De gemeenten Haaren, Oisterwijk, Nuenen en Waterschap De Dommel hebben op 13 oktober 2011 een intentieverklaring ondertekend om de haalbaarheid van een gezamenlijk systeem voor de monitoring en besturing van de afvalwaterketen (MBA) te onderzoeken.

Op dit moment hebben gemeenten en waterschap nog elk hun eigen telemetriesysteem waarmee zij hun gemalen en bergingskelders aansturen. Gemeenten en waterschap willen de totale afvalwaterketen (van toilet tot rioolwaterzuivering) beter in beeld hebben. Zodat we, samen, meer grip krijgen op de werking hiervan en tijdig in kunnen spelen op bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld bij extreme regenval.

Het uiteindelijke ideaalplaatje van het MBA is dat de medewerkers van de gemeente en het waterschap via één gezamenlijk systeem de informatie kunnen raadplegen over:

* Het functioneren van de rioolinstallaties (bijvoorbeeld gemalen);
* De waterhoogtes op bepaalde kritische locaties in de riolering;
* Neerslaggegevens;

* Grondwaterstanden.

Veel gemeenten en de andere waterschappen in Brabant hebben belangstelling getoond voor dit project. Uiteindelijk is het dan ook de bedoeling dat een groot aantal gemeenten gebruik gaat maken van dit MBA systeem.

Met dit project wordt een goede invulling gegeven aan het nieuwe bestuursakkoord water waarbij het afvalwaterbeheer niet alleen doelmatiger, maar vooral goedkoper moet worden georganiseerd.