Gemeente Den Haag

Jan Cremer en Hella Haasse in Letterkundig Museum

Het Letterkundig Museum heeft 2 nieuwe tentoonstellingen. Over de pas overleden Hella S. Haasse, en een 'social media-expo' over jaren '60-klassieker Ik Jan Cremer.

Naar aanleiding van haar overlijden op donderdag 29 september wijdt het Letterkundig Museum in Den Haag een tentoonstelling aan Hella S. Haasse (1918-2011). De `grand old lady van de literatuur' had een speciale band met het museum. Als bestuurslid richtte ze de Stichting Vrienden van het Letterkundig Museum op en ze was een graag geziene gast bij evenementen. Nog tijdens haar leven schonk ze haar uitgebreide literair archief aan het museum.
Uit het manuscript van Oeroeg

Behalve stukken uit dit archief toont het museum foto's van haar toneelcarrière, manuscripten van onder andere Oeroeg, een portrettekening door Paul Citroen en foto's met collega's als Willem Frederik Hermans en Marten Toonder.

Ik Jan Cremer 2.0

De roman Ik Jan Cremer uit 1964 is de overgang van de brave jaren '50 naar de rebelse jaren '60. 'Het druipt van bloed en sperma', schreef de pers geschokt. Nu, een kleine 50 jaar later, brengt het Letterkundig Museum de schrijver, het boek en de hype naar een heel nieuw niveau met een online expositie: Ik Jan Cremer 2.0. Brutaal en rebels als Cremer zelf.

Jan Cremer is het Volk, het Volk is Jan Cremer. Vandaar niet alleen een online expositie op de site van het Letterkundig Museum, maar ook op Hyves en Facebook. Ik Jan Cremer, de eerste social media tentoonstelling van Nederland. Bij de tentoonstelling over het boek en de reclamecampagne die Cremer zelf bedacht hoort een app voor iPad. Op Hyves kunnen bezoekers zelf een Jij Jan Cremer-poster maken.

Stemmen op Letterkundig Museum

De online expositie Ik Jan Cremer is een van de 5 tentoonstellingen die vanaf 8 oktober worden uitgelicht in Hollandse Nieuwe van het AVRO-programma Kunstuur. Hoe presenteren musea een nieuwe aanwinst aan het publiek? Op de website van de AVRO kunt u stemmen voor het Letterkundig Museum als de Hollandse Nieuwe van 2011!

Meer informatie vindt u op www.letterkundigmuseum.nl