Gemeente Stede Broec

Verontreinigde grond Broekerhavenweg vormt geen gezondheidsrisico's

13-10-2011 De grond onder de percelen Broekerhavenweg 212 en 214 te Bovenkarspel is verontreinigd evenals het grondwater onder de nummers 206 t/m 216. Op 11 oktober was er een informatieavond in het Vereenigingsgebouw voor bewoners en andere geĂŻnteresseerden. Tijdens deze avond, die onder leiding stond van wethouder Wim Broek, werden de uitslagen van de uitgevoerde onderzoeken toegelicht. Belangrijkste conclusie was dat de verontreiniging geen risico's voor de gezondheid vormt. Ook leidt het niet tot waardevermindering van de woningen. Dit zorgde voor geruststelling onder de circa vijfentwintig aanwezigen.

Tussen 2008 en 2011 zijn diverse bodem- en luchtonderzoeken gehouden bij de woningen aan de Broekerhavenweg 206-216. In de grond onder de percelen 212 en 214 is ernstige bodemverontreiniging aangetroffen, onder andere grote concentraties benzeen. Deze verontreiniging is ontstaan in 1975 toen er op deze locatie een benzinestation was gevestigd.

Inmiddels is er een ontwerpbeschikking opgesteld door de Provincie. Hierin staat wat de mate van verontreiniging is, welke gevolgen het heeft en welke gebruiksbeperkingen men in dit kader moet opvolgen. Zo mag er geen grondwater worden opgepompt en mag er niet zonder toestemming in de bodem worden gegraven. De grond hoeft niet met spoed gesaneerd te worden omdat bij huidige of voorgenomen gebruik van de bodem geen onaanvaardbare risico's voor mens, plant of dier aanwezig zijn. De ontwerpbeschikking kan men tot 28 oktober inzien op het gemeentehuis aan de balie Grondgebiedzaken. Zienswijzen kunnen tot die datum worden ingediend.
13-10-2011