Rabobank Nederland


---

Rabobank en Cordaid samen voor `the missing middle' in ontwikkelingslanden

13-10-2011 | Algemeen

Met de oprichting van het Rabo Rural Fund BV slaan Cordaid en de Rabobank Foundation de handen ineen om producentenorganisaties in ontwikkelingslanden te voorzien van leningen. Het gaat om organisaties en coöperaties in de landbouwsector die te klein zijn om financiering van commerciële banken te krijgen en te groot zijn om in aanmerking te komen voor een microkrediet. Deze groep is ook wel bekend als `the missing middle'. "Deze term spreekt boekdelen. Juist deze groep kan de motor achter economische groei in een regio of een land zijn", aldus Henri van Eeghen, COO Cordaid. "Daarbij zijn armoedebestrijding en toegang tot financiële en exportmarkten een cruciaal onderdeel".

Met de ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst is 10,5 mln. euro in het fonds gestort. De intentie is door te groeien naar 40 mln. euro. In het fonds komt de gezamenlijke jarenlange ervaring van de Rabobank en Cordaid op het gebied van capaciteitsopbouw van boerenorganisaties samen. Pierre van Hedel van de Rabobank Foundation: "De term Boerenleenbank blijft actueel. Wat de Rabobank meer dan honderd jaar geleden deed, doet ze nu nog steeds. Deze samenwerking met Cordaid sluit daar goed bij aan".

Het Rabo Rural Fund BV richt zich op werkapitaalfinancieringen met een minimum van USD 200.000 tot USD 2 mln. Dit geld kan ingezet worden voor boerencoöperaties die primaire landbouwproducten produceren, zoals koffie, katoen, honing of specerijen, maar ook voor organisaties die zich toeleggen op het verwerken daarvan.

Hoewel de andere, kleinere vormen van microfinanciering onmisbaar blijven, biedt de financiering van coöperaties voordelen van brede sociale inbedding en een uiteindelijk hogere levensstandaard van boeren.

---