Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

/ / / / / / / / / /

Taartenbakfestival herinnert aan bijzondere rechtszaak in Hoorn

Gemeente Hoorn, Het Westfries Archief en VMBO Titaan

organiseren bakwedstrijd voor inwoners van Hoorn

Hoorn - Op donderdag 13 oktober 2011 vindt een heuse bakwedstrijd plaats in het schoolgebouw van VMBO Titaan aan het Dampten 22 in Hoorn. De wedstrijd wordt georganiseerd vanwege de feestelijke herdenking van het zogenaamde 'Hoornse taartenarrest'. Deelnemende taartenbakkers maken kans op een mooie prijzen. Bert Meskers (oud-Hoorns banketbakker), Constant Fonk (voormalig chef van restaurant met 2 Michelinsterren) en Wynand Vogel (hoofdinspecteur van de Lekker) zullen als jury de beoordeling doen. De jury zal het product beoordelen van de teams van de Titaan en de ingeleverde taarten van particulieren.

Wat zich 100 geleden afspeelde...

De rechtszaak vond plaats vanwege het feit dat een inwoner van Hoorn de marktmeester wilde ombrengen door middel van het per koerier laten verzenden van een vergiftigde taart. De betreffende taart werd in ontvangst genomen door de vrouw van de marktmeester. De vrouw overleed, nadat ze zelf, alvast, een stuk van de taart verorberde. Het bijzondere aan de rechtszaak die volgde, was dat de dader, ondanks dat hij volgens eigen zeggen niet de bedoeling had om de vrouw te doden, werd veroordeeld. Dit was de eerste uitspraak die ging over "voorwaardelijke opzet".

Taartenbakfestival voor inwoners uit Gemeente Hoorn

Iedere inwoner uit de Gemeente Hoorn kan op donderdag 13 oktober 2011 tussen 09:00 uur en 10:30 uur een zelf gebakken taart inleveren bij VMBO Titaan, gelegen aan het Dampten 22 te Hoorn. De taarten worden beoordeeld op hun 'giftigheid' qua vorm en kleurgebruik. De taarten mogen geen giftige stoffen bevatten. De taarten worden door de jury ook niet aangesneden en geproefd. De taarten worden enkel beoordeeld op hun uitstraling, vorm en de kleurstelling die is gebruikt. Verder dient de taart gemakkelijk te transporteren te zijn en niet groter te zijn dan de capaciteit van een normale bakoven.

Aanmelden voor het taartenbakfestival

Vrije inzenders van taarten zijn verplicht zich vooraf aan te melden via info@hoornevents.nl. Voor telefonische informatie kan worden gebeld met Hoorn Events, 0229-216527. Aanmelding kan tot uiterlijk 10 oktober 2011. Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt een bevestiging van deelname. Let wel, de taart dient dus vóóraf 'thuis' te worden gebakken en volledig af te worden ingeleverd bij VMBO Titaan. Inleveren kan enkel op donderdag 13 oktober tussen 09:00 uur en 10:30 uur. Alle taarten worden in een koelvitrine gezet in VMBO Titaan om te kunnen worden beoordeeld.

Wedstrijd tussen studenten Titaan onderling

Ook de leerlingen van de Titaan gaan op donderdagochtend 13 oktober zelf onderling de strijd aan. Dit betekent, dat er een aantal teams leerlingen in de bakkerij afdeling van de Titaan 'live' aan de slag gaan met het vervaardigen van een giftig ogende taart.

Programma

Het programma voor de donderdagochtend is als volgt; 09:00 uur - ontvangst leerlingen, woord van welkom door Wethouder R. Tonnaer

- starttijd voor het inleveren van taarten door particulieren uit Gemeente Hoorn

09:15 uur uitleg van de wedstrijd voor VMBO Titaan leerlingen door schooldocent

09:30 uur aanvang van de wedstrijd voor de leerlingen van VMBO Titaan in teamverband

Tussen 09:30 uur en 11:00 uur is er koffie/thee beschikbaar voor de taarteninbrengers en

kan er worden meegekeken in de keuken bij de teams van Titaan. Ook kan er een film

worden bekeken over het taartenbakken.

10:30 uur het laatste moment waarop de taarten kunnen worden aangeleverd.

11:00 uur prijsuitreiking. Er worden twee prijzen uitgereikt. Één voor het beste leerlingenteam van de

Titaan, en één voor de beste vrije ingezonden taart door een inwoner van Hoorn.

11:30 uur einde programma

Prijs en voorstelling 28 oktober 2011

De winnende taart die vrij is ingezonden, wordt beloond met een mooie prijs. De voorstellingen die op 28 oktober 2011 worden gehouden, geven een beeld van de rechtszaak "Taart van Hoorn" zoals die 100 jaar geleden zich afspeelde. Frederik de Groot laat middels een monoloog zien wat er zich 100 jaar geleden rondom het Hoorns taartenarrest heeft afgespeeld. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door steun en medewerking van o.a. De Titaan, Gemeente Hoorn, Westfries Archief, Westfries Museum, Schenkeveld Advocaten, Vrienden van het Westfries Archief, Oprecht Advocaten, Nederlandse Orde van Advocaten (Arr. Alkmaar) en Hoorn Events.

/ / / / / / / / / /