Prins van Oranje blikt terug op Groenlandreis in Museon - Roots2Share

Persbericht van Museon

Prins van Oranje blikt terug op Groenlandreis bij jongerenevenement 'Roots 2 Share' in Museon

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is donderdag 13 oktober 2011 aanwezig bij het jongerenevenement 'Roots 2 Share: the future' in het Museon in Den Haag. Meer dan 80 scholieren uit klas 5 en 6 van het VWO zijn daar bij elkaar om samen met wetenschappers te werken aan een toekomstbeeld voor Groenland. De Prins blikt terug op zijn bezoek aan Groenland eerder dit jaar en opent tijdens het jongerenevenement de permanente tentoonstelling 'Roots 2 Share'; een interactieve expositie met historisch en actueel beeldmateriaal, waar de bezoekers de veranderingen die plaats hebben gevonden in Groenland kunnen ervaren.

Roots 2 Share: the future
De VWO-scholieren werken in Museon vanuit de thema's natuur, cultuur, economie en technologie een beeld uit voor Groenland in 2051. Door het samenvoegen van die vier thema's ontstaat een gedetailleerd toekomstbeeld dat wordt overhandigd aan de Groenlandse regering. Naast de Prins van Oranje en de Groenlandse minister van Buitenlandse Zaken, de heer Inuuteq Holm Olsen, zijn ook de andere deelnemers aan Missie SILA en diverse wetenschappers aanwezig om de scholieren te helpen.

Missie SILA
In mei 2011 maakte de Prins van Oranje op uitnodiging van het Wereld Natuur Fonds (WNF) deel uit van de Missie SILA naar Groenland. De naam 'Missie SILA' is gekozen omdat 'sila' in de Groenlandse taal een verzamelbegrip is voor de drijvende kracht achter alles wat leeft. Het reisgezelschap van Missie SILA bestond naast de Prins van Oranje uit gastheer Johan van de Gronden van het WNF, Erik Oostwegel van Royal Haskoning en Prof. Robbert Dijkgraaf van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zij kwamen in Groenland samen om te praten over het poolgebied dat aan de vooravond staat van grote veranderingen en over de verschillende belangen die daarmee gemoeid zijn. Missie SILA werd geïnitieerd en begeleid door poolreizigers Marc Cornelissen en Philip de Roo. Ook zij leveren op 13 oktober een actieve bijdrage aan het programma. In nauw overleg met hen is het programma van deze dag samengesteld door Diederik Veerman (Museon), conservator en projectleider 'Roots 2 Share'.
'Roots 2 Share' was onderdeel van de Missie SILA en werd in Groenland aan de voet van Russel Glacier gepresenteerd door de conservatoren van het Museon en het Museum Volkenkunde. In reactie op deze presentatie schreef Z.K.H. de Prins van Oranje in zijn blog van Missie SILA: "Bijzonder is de reactie van enkele Inuit die zichzelf of overleden familie op de foto terugzien. Die emoties tonen meteen ook het belang aan van zo'n project als Roots 2 Share."

Roots 2 Share: de tentoonstelling
Bezoekers aan de tentoonstelling in het Museon bladeren door een driedimensionaal fotoboek. Historische en recente foto's vormen het startpunt om het Groenland van toen en nu te ervaren. In 2009 was fotograaf Jeroen Toirkens in het Oost-Groenlandse dorp Diilerilaaq. In zijn bagage zaten 44 jaar oude foto's van hetzelfde dorp. Hoewel de foto's bijna een halve eeuw eerder door voormalig Museon-conservator Gerti Nooter en zijn vrouw Noortje waren gemaakt, herkenden veel inwoners zichzelf en hun familieleden. De foto's vormden een brug tussen vroeger en nu. Belevenissen uit het verleden werden levendig verteld en door Jeroen met camera vastgelegd. In de tentoonstelling gaan bezoekers op interactieve wijze aan de slag met dit historische en actuele foto- en filmmateriaal.

Roots 2 Share: het project
De tentoonstelling Roots2Share is onderdeel van het gelijknamige project. Hierbij staat het delen van historische foto's met de Groenlandse en Nederlandse bevolking centraal. Zo delen het Museon en Museum Volkenkunde sinds mei 2011 hun Groenlandse fotocollecties met de lokale Inuit. Dit in samenwerking met twee Groenlandse musea. Op de website (www.roots2share.gl) kunnen de Groenlandse Inuit de foto's bekijken en verrijken met persoonlijke informatie. Aan elke foto kunnen verhalen worden toegevoegd en kan worden gereageerd op andermans aanvullingen. Foto's zijn een goed communicatiemiddel om met elkaar te praten over het verleden, het heden en de toekomst. Zo kan de website zich ontwikkelen tot een digitaal erfgoedforum; een plek waar mensen kunnen ontdekken, reageren en leren. In de toekomst gaan het Museon en Museum Volkenkunde onderzoeken welke fotocollecties van andere culturen nog meer gedeeld kunnen worden.

Samenwerking
Roots 2 Share is een samenwerking tussen twee Nederlandse musea; Museon in Den Haag en Museum Volkenkunde in Leiden en twee Groenlandse musea; Ammassalik Museum in Tasiilaq en National Museum of Greenland in Nuuk. Het project is mede gefinancierd door de Mondriaan Stichting en Fonds 1818.

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Voor alle persfoto's: zie www.museon.nl/roots2share

*

Links:
http://www.museon.nl/roots2share

Noot voor redacties


Museon

Mededeling aan r edacties t.a.v. Roots 2 Share: the future (

Razende Robot Reporter