Gemeente Hardenberg


Flinke opknapbeurt Jupiterplein dankzij Beter Wonen Vechtdal

12 oktober 2011

Het Jupiterplein in de Hardenbergse wijk Het Hazenbosch krijgt mede dankzij een financiële bijdrage van woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal een flinke opknapbeurt. Eerder al werden diverse straten in de wijk door de gemeente Hardenberg opgeknapt in het kader van het project 'Opwaarderen Woonomgeving'. Het herinrichten van het Jupiterplein geeft de hele wijk een flinke kwaliteitsimpuls en zorgt voor een verbeterde leefbaarheid.

De gemeente Hardenberg werkt in diverse dorpen en wijken aan het opwaarderen van de woonomgeving. Ook in de Hardenbergse wijk Het Hazenbosch zijn in de afgelopen maanden door de gemeente Hardenberg diverse woonstraten en groenvoorzieningen opgeknapt en speelvoorzieningen vernieuwd.

Daarnaast is er geld beschikbaar gesteld voor het verbeteren van het sociale aspect van leefbaarheid in de buurt, met behulp van activiteiten van De Stuw. Op verzoek van Plaatselijk Belang Heemse is ook onderzocht of er mogelijkheden zijn voor het opknappen van het Jupiterplein in de wijk.

Breed gedragen plan
Het Jupiterplein ligt centraal in de wijk Het Hazenbosch. In het voorjaar van 2011 is verkend welke wensen de inwoners van de wijk hebben met betrekking tot een herinrichting van het plein. Hieruit is gebleken dat de bewoners veel waarde hechten aan een plein met een moderne uitstraling en inrichting. Mede op basis van de verkenning is een plan gemaakt voor de herinrichting van het plein.

Ook woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal die veel woningen in de wijk bezit, Plaatselijk Belang Heemse, ondernemers, de wijkagent en De Stuw zijn nauw betrokken geweest bij het opstellen van het plan zodat er veel draagvlak voor is.

Bijdrage Beter Wonen Vechtdal
Na doorrekenen van het plan voor het Jupiterplein bleek er bij de gemeente Hardenberg te weinig geld beschikbaar te zijn om het plan in z'n geheel uit te voeren. Er waren slechts enkele ingrepen mogelijk. Ook woningcorporatie Beter Wonen Vechtdal is van mening dat een flinke opknapbeurt van het Jupiterplein de hele wijk een flinke impuls geeft en vindt het van groot belang dat het plan uitgevoerd wordt.

De gemeente Hardenberg heeft Beter Wonen Vechtdal daarom om hulp gevraagd bij het aanpakken van het plein. Daarop heeft Beter Wonen Vechtdal de gezamenlijke verantwoordelijkheid opgepakt en in de begroting voor 2012 een bedrag van EUR 100.000 vastgezet als bijdrage aan de herinrichting van het Jupiterplein. Dankzij deze bijdrage kan een gehele herinrichting van het Jupiterplein alsnog plaatsvinden.

Verbeterde leefbaarheid
Na de herinrichting van het Jupiterplein heeft de wijk weer een centraal plein met een frisse uitstraling, goed bereikbare winkels, voldoende parkeergelegenheid en goede aanvullende voorzieningen. Naar verwachting nodigt het nieuw ingericht plein meer uit tot het organiseren van buurtgerichte activiteiten en biedt het zo meerwaarde. Al met al draagt de herinrichting van het Jupiterplein bij aan een verbeterde leefbaarheid van de wijk Het Hazenbosch.

Planning
De gemeente Hardenberg overlegt nog met de bewoners, winkeliers en de aannemers wanneer de werkzaamheden van start gaan. Zodra dit bekend is, worden betrokkenen geïnformeerd.

Opwaarderen woonomgeving
De gemeente Hardenberg maakt flink werk van het opwaarderen van de woonomgeving in diverse dorpen of wijken. Eerder al werden verouderde woonstraten in Sibculo, Balkbrug en Bruchterveld opgeknapt. Door de straten op te knappen, wordt verpaupering voorkomen. Daarbij richt het project zich ook nadrukkelijk op de sociale- en veiligheidsaspecten van de woonstraten.

Bewoners hebben een belangrijke rol in het proces. Zij kunnen meedenken over wat er in hun straat moet gebeuren om het samen leven in de straat te verbeteren.