Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 13 oktober 2011

Bodemverontreiniging vormt geen gezondheidsrisico in Alkmaar

In de gemeente Alkmaar vormt bodemverontreiniging geen gezondheidsrisico. Dat is de conclusie na een grootschalige inventarisatie door de gemeente Alkmaar. Hierbij zijn vele locaties in Alkmaar onderzocht, waar door voormalige bedrijfsactiviteiten mogelijk bodemverontreiniging aanwezig was.

De gemeente Alkmaar heeft voor deze inventarisatie de afgelopen vijf jaar honderden locaties onderzocht waar voorheen bedrijfsactiviteiten zijn geweest. Vooral door de medewerking van burgers en eigenaren van de betreffende locaties is de gemeente in staat geweest om van veel percelen het stempel 'verdacht' te halen. Uit het grootschalige onderzoek blijkt dat binnen Alkmaar geen locaties zijn, waar vanwege bodemverontreiniging mogelijk gezondheidsrisico's bestaan.

Waarom is deze inventarisatie gemaakt?
De inventarisatie van verontreinigde locaties is een landelijk, door het rijk geïnitieerd, project. Het rijk heeft gesteld op uiterlijk 31 december 2010 een overzicht te willen hebben van alle bodemlocaties waar gezondheidsrisico's bestaan. De gemeente Alkmaar had dit overzicht binnen de gestelde termijn gereed.

De gemeente Alkmaar is in 2003 gestart met een lijst van 2666 locaties waar mogelijk door voormalige bedrijfsactiviteiten bodemverontreiniging is ontstaan. Deze lijst is zorgvuldig gescreend. Van deze lijst zijn uiteindelijk 628 locaties onderzocht in het project "Oriënterend Onderzoek".

Na het uitvoeren van het Oriënterend Onderzoek kon op zeven locaties niet worden uitgesloten dat sprake was van bodemverontreiniging die spoedig zou moeten worden gesaneerd. Op deze locaties is nader onderzoek uitgevoerd. Uit de resultaten van de nadere onderzoeken blijkt dat op een aantal locaties weliswaar sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging, maar de sanering van deze verontreinigingen niet spoedeisend is.

Overige locaties
In de gemeente Alkmaar zijn naast de in het project Oriënterend Onderzoek onderzochte locaties nog een aantal andere, al bekende, locaties waar sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging. Ook op deze locaties zijn geen gezondheidsrisico's voor de burger.