Naar een opwaardering van de Engelse tuin van Alden Biesen

13/10/2011 14:01

Vlaamse Overheid

De laatste maanden zijn er in de Engelse Tuin, die onderdeel uitmaakt van de Landcommanderij van Alden Biesen, enkele noodzakelijke onderhoudswerken uitgevoerd. Vanaf nu kan er weer overal veilig én naar hartenlust gewandeld worden rond Alden Biesen.

De laatste maanden zijn er in de Engelse Tuin, die onderdeel uitmaakt van de Landcommanderij van Alden Biesen, enkele noodzakelijke onderhoudswerken uitgevoerd. Vanaf nu kan er weer overal veilig én naar hartenlust gewandeld worden rond Alden Biesen. De uitvoering van deze werken is aangestuurd door het Agentschap voor Natuur en Bos, de beheerder van het groendomein rond Alden Biesen. De financiering gebeurde door het Agentschap voor Facilitair Management. Beide agentschappen zijn onderdeel van de Vlaamse Overheid.

De Engelse tuin van Alden Biesen wordt terug opengesteld voor het publiek, nadat de tuin uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk afgesloten werd voor het publiek, De tuin bevat een aantaloude bomen die tot 40 meter hoog zijn., Een aantal van deze majestueuze bomen bevatten dood hout in de kruin wat een potentieel gevaar inhield voor de bezoekers. Langs het centrale wandelpad werden daarom alle afgestorven takken uit de kruinen gesnoeid. Dit werk is uitgevoerd door erkende boomchirurgen in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos, zodat er nu opnieuw veilig kan gewandeld worden.

Tegelijkertijd zijn nog een aantal andere beheermaatregelen getroffen: - Zo is aan beide toegangen van de Engelse tuin een gestabiliseerd gazon aangelegd, zodat zware machines bij bepaalde manifestaties probleemloos toegang hebben tot het park zonder de toegangsweg te vernielen.De klimop die op de als erfgoed beschermde parkmuur rond de Engelse tuin groeide is weggenomen omdat deze ervoor zorgde dat de muur instabiel dreigde te worden. Bomen en schurende takken die te dicht tegen de muur stonden zijn terug gedrongen om verdere beschadiging te beperken. Voor de gaten in de muur, op plaatsen waar de muur reeds is afgebroken of ingestort, werden betonnetten geplaatst om ongewenst bezoek te weren en te verhinderen dat deze gaten nog verder zouden uitbreiden. - De voormalige berceau of plantentunnel van haagbeuken, nog zichtbaar aan de rand van het gazon van de Engelse tuin, is ook opnieuw hersteld. De uitgroeiende takken zijn tot nabij de stambasis teruggesnoeid. Volgend jaar, na het uitlopen van de slapende knoppen, zal de berceau opnieuw bijgesnoeid worden als stap naar een toekomstige restauratie van dit parkelement.

Parallel aan deze onderhoudswerkzaamheden wordt er momenteel ook gewerkt aan een Harmonisch Park- en Groenbeheerplan voor het domein rond de landcommanderij van Alden Biesen. Tijdens dit proces wordt er een vooruitstrevende visie op het ruime landschap rond Alden Biesen opgemaakt. Er wordt tevens bekeken hoe het domein Alden Biesen op lange termijn duurzaam beheerd kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de aanwezige cultuur- en erfgoedwaarden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos wil deze visie ontwikkelen samen met zoveel mogelijk betrokkenen. Wil ook jij meepraten en nadenken over de visie en doelstellingen voor het domein rond Alden Biesen, dan ben je van harte welkom op zaterdag 15 oktober om 14.30 u aan het gasthuis te Alden Biesen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel