Gemeente Eemnes

Vanaf 14 oktober 2011 start de gemeente Eemnes, in samenwerking met de politie Gooi en Vechtstreek met Burgernet. Ogen en oren van duizenden alerte burgers gaan de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente helpen vergroten. Op 14 oktober vindt voor Blaricum, Eemnes en Laren de overgang van SMS-Alert naar Burgernet plaats. Vanaf die datum stopt SMS-Alert.

In de week van 10 oktober krijgen alle huishoudens in de BEL-gemeenten een brief op de deurmat. Hierin wordt gevraagd aan inwoners zich aan te melden voor Burgernet. SMS-Alert deelnemers krijgen daarnaast in dezelfde week een SMS-Alertbericht waarin aangegeven wordt dat SMS-Alert overgaat in Burgernet. Zij worden automatisch overgezet naar het Burgernetsysteem, maar moeten wel nog extra gegevens invullen om volwaardig Burgernetdeelnemer te worden. Dit is nodig omdat Burgernet uitgebreider is dan SMS-Alert en voornamelijk met ingesproken berichten werkt.

Informatiebijeenkomst
Er vinden twee bewonersbijeenkomsten plaats voor alle inwoners van Blaricum, Eemnes en Laren, waarin Burgernet wordt toegelicht. Op deze avonden is het ook mogelijk om vragen te stellen.
* donderdag 3 november om 20.00 op College de Brink, Kerklaan 6 in Laren.

* dinsdag 8 november om 19.30 in de Hilt, Hasselaarlaan 1c in Eemnes.

Wat is Burgernet
Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij gebruiken zij een telefonisch netwerk van inwoners en (medewerkers van) bedrijven. De centralist van de politiemeldkamer start, na een melding van bijvoorbeeld een heterdaad inbraak of een vermist kind, een burgernetactie. Burgernetdeelnemers krijgen direct een ingesproken bericht of een sms via hun (vaste of mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet of hoort een deelnemer iets, dan geeft hij of zij dit direct door via 0800 0011 (gratis nummer) dat uitkomt bij de politiemeldkamer. Agenten die op dat moment met het incident bezig zijn, kunnen dan nog gerichter hun actie vervolgen.

Burgernet als burgerparticipatie
Burgernet is een vorm van burgerparticipatie die goed past in de uitvoering van het veiligheidsbeleid van de gemeenten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid, de politie voert daarbinnen taken uit als opsporing en handhaving. Veel burgers willen graag een steentje bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen woon- en werkomgeving. Met de informatie vanuit Burgernet (naar wie is de politie op zoek?) kunnen alerte burgers een directe bijdrage leveren. Zij fungeren als vele extra ogen en oren op straat. Dankzij hun inzet zijn al diverse verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie. Deelnemers krijgen na afloop van de Burgernetactie een bericht wat het resultaat van de actie is geweest.

SMS-Alert versus Burgernet
SMS-Alert is een voorloper van Burgernet en richt zich ook op burgerparticipatie. Het grote verschil zit in het feit dat Burgernet meer mogelijkheden heeft om mensen te alarmeren. Bij Burgernet wordt meer gewerkt met ingesproken berichten zodat meer informatie gegeven kan worden dan via een SMS-bericht. Ook werkt Burgernet met een direct telefoonnummer waardoor deelnemers gelijk in contact worden gebracht met de Meldkamer van de politie zodat sneller actie ondernomen kan worden.

Burgernet in het land
Burgernet is in 2004 begonnen als proef in de gemeente Nieuwegein. Daarna hebben steeds meer gemeenten zich aangesloten op Burgernet. Inmiddels zijn er in Nederland al 153 Burgernetgemeentes, met bij elkaar 400.000 deelnemers. Alle gemeenten die dat willen, kunnen zich aansluiten, aangezien technische voorzieningen in alle meldkamers van de politie aanwezig zijn.

www.burgernet.nl