Gemeente Leeuwarden

Leeuwarders strijden in Energy Battle

EnergyBattle

Ambtenaren van de gemeente Leeuwarden zijn op 10 oktober gestart met de Energy Battle, daarin strijden achttien teams van negen gemeentes tegen elkaar.

EnergyBattle

De deelnemers hebben een Wattcher in huis gekregen waarmee ze kunnen zien wat hun stroomverbruik is. Dat moet leiden tot besparing op stroom. Ambtenaar Yneke Spits: "We hebben gemerkt dat zelfs als we geen apparaten gebruiken, het slaapverbruik erg hoog is. We gaan er op letten dat apparaten niet stand-by staan." Alle deelnemers geven online hun energieverbruik door.

Drie Leeuwarder teams

Nederlandse gemeenten willen hun inwoners, werknemers en bedrijven helpen om het energieverbruik te verlagen. Daarom zijn op 10 oktober negen gemeenten gestart met de Klimaatverbond Energy Battle. Arnhem, Nijmegen, Wageningen, Groningen, Leeuwarden, Beuningen, Beek, Bronckhorst en Maastricht leveren in totaal achttien teams, waarbij zowel ambtenaren, raadsleden, bedrijven als bewoners thuis zoveel mogelijk energie gaan besparen. De teams gaan in drie rondes van vier weken thuis elektriciteit besparen.

Elektriciteitsbesparing

Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt 14% elektriciteit. Daarnaast krijgen we met z'n allen steeds meer apparaten en gadgets in huis die allemaal elektriciteit verbruiken. Gemiddeld hebben we er zo'n 68 in huis! Met de Energy Battle wil Het Klimaatverbond laten zien dat een gemiddelde elektriciteitsbesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is. Als een gemiddeld gezin 15% bespaart scheelt dat zo'n 120 euro per jaar! Besparen is dus goed voor de portemonnee en het klimaat.

Klimaatverbond

Het Klimaatverbond is een netwerk van gemeenten, provincies en waterschappen, dat samenwerkt aan duurzame projecten. De Klimaatverbondgemeenten vertegenwoordigen samen meer dan 7 miljoen inwoners. De leden zijn door het lidmaatschap tevens geassocieerd lid van Energie-Cités, een organisatie met leden die verspreid zijn over 150 landen en vertegenwoordigingen van meer dan 500 steden.