Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Haagse kunstenaars lanceren boek als kunstobject

Op vrijdag 14 oktober om 19.00 uur lanceren de Haagse kunstenaars Topp & Dubio het kunstenaarsboek 'All your favourite projects'. Voor de Haagse tentoonstellingsruimte GEMAK zal het eigenzinnige duo samen met de schrijvers Atte Jongstra, Dirk van Weelden, Matthijs van Boxsel en Jacob Voorthuis een openbare ceremonie uitvoeren om het eerste exemplaar van het boek de wereld in te schieten met een twee en een half meter hoog kanon. De Lancering vormt tevens het startschot van de verkoop van dit papieren kunstwerk.

Het boek
'All your favourite projects' is een grootformaat kunstenaarsboek dat visueel verslag doet van de projecten die het kunstenaarsduo Topp & Dubio samen met anderen onder de noemer 'Art & Tennis Club of Kaliningrad' hebben gerealiseerd. Het boek schetst een royaal beeld van meer dan vijfentwintig kunstprojecten die de afgelopen vier jaar afwisselend plaatsvonden in Den Haag en Kaliningrad (Rusland). De projecten zijn van tekst voorzien door de literaire schrijvers Atte Jongstra (schrijver van o.a. De psychologie van zwavel; recensent NRC), Dirk van Weelden (Multatuliprijs 1992; Frans Kellendonkprijs 1999) en Matthijs van Boxsel (De Encyclopedie van de Domheid). Filosoof Jacob Voorthuis schreef een uitgebreid beschouwend artikel over het project als geheel. De samenwerking heeft geresulteerd in een papieren monument van een korte maar hevige artistieke geschiedenis. Het is een boek dat heen en weer beweegt tussen schijnbaar absurde visies over kunst en competitie een grenzeloos optimisme over menselijke mogelijkheden.

Topp & Dubio - All you favourite projects | ISBN 978-90-802621-0-2 | www.topp-dubio.nl

De Lancering
De Lancering is een integraal onderdeel van het project. Het is daarmee in de eerste plaats een kunstzinnige operatie waarin het boek als kunstobject aan de orde wordt gesteld. Onder de regie van Topp & Dubio voeren de betrokken auteurs onder begeleiding van hoornspelers van het Ricciotti Ensemble een ceremonie uit om het boek in te zegenen en klaar te maken voor een denkbeeldige reis naar Kaliningrad (Rusland). Voor de daadwerkelijke lancering geven Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag) en Marie Jeanne de Rooij (directeur GEMAK) acte de présence.

GEMAK Den Haag | Paviljoensgracht 20-24, Den Haag | vrijdag 14 oktober 2011 | 19.00 uur

De Lancering zal met behulp van het aanwezige publiek en fotokunstenaar Joep Neefjes (Loodwicks Press Images) fotografisch worden vastgelegd. Het fotowerk dat hier uit voortkomt zal vanaf 28 oktober in een documentaire expositie bij Stroom Den Haag worden tentoongesteld.

Stroom Den Haag | Hoge Wal 1-9, Den Haag | 28 oktober-30 november 2011

In 2012 zal een complementaire boekpresentatie in Kaliningrad worden georganiseerd in het National Centre for Contemporary Arts Russia.

NCCA - Kaliningrad Branch | Tower Kronprinz, Kaliningrad | voorjaar 2012