Operationeel AzG hospitaal in Brussel voor 1e humanitaire hulpbeurs


Volledig uitgeruste operatie-afdeling opgericht in Brussel voor eerste humanitaire hulpevenement

BRUSSEL, 20111014 -- In de Expo in Brussel (Hal 7) wordt een volledig uitgeruste operatie-afdeling opgetrokken in een opblaasbaar veldziekenhuis. Dit is ter gelegenheid van een internationaal humanitair hulpevenement, AidEx. De operatie-afdeling, één van de velen die bij natuurrampen ingezet wordt door de gespecialiseerde internationale medische organisatie Médecins Sans Frontières, zal op 19 en 20 oktober 2011 te zien zijn tijdens het evenement.

Het opblaasbare veldhospitaal, dat onlangs gebruikt werd tijdens de aardbeving in Haïti, is één van de modernste ontwikkelingen voor medische noodzorgverstrekking. Het veldhospitaal kan op slechts enkele dagen tijd opgericht worden in de moeilijkste omstandigheden, zodat mensen die geen medische bijstand kunnen krijgen, toegang krijgen tot gespecialiseerde behandelingen, apparatuur en professionals.

Jean Pletinckx, logistiek directeur bij Médecins Sans Frontières zei: “Wanneer een natuurramp de medische faciliteiten en volledige infrastructuur voor gezondheidszorg vernietigt, steunen slachtoffers in de plaats op veldhospitalen. Maar de oprichting van een zichzelf onderhoudend hospitaal vereist een enorme logistieke inspanning die volgens een zeer strakke deadline en in complexe omstandigheden moet gebeuren. In Haïti moesten bijvoorbeeld tonnen apparatuur over lange afstanden getransporteerd worden naar delen van het land met een slechte infrastructuur. Maar in rampsituaties is het apparatuur zoals deze die kan helpen om levens te redden. 

“Bij Médecins Sans Frontières streven we ernaar om innovatief te zijn in onze hulpverlening, daarom hebben we beslist om de operatiemodule van het opblaasbare veldhospitaal bij AidEx tentoon te stellen. De operatiemodule is echt toonaangevend voor innovatie in medische zorgverlening en we kijken ernaar uit om tijdens de show aan mensen uit te leggen hoe het precies functioneert
.”

Het opblaasbare veldhospitaal dat tentoongesteld wordt bij AidEx beschikt over een operatiemodule, met een volledig uitgeruste operatiekamer, inclusief heelkundig en anesthesiemateriaal en bedden, evenals een voorbereidende kamer en een herstelafdeling. De afdeling die 100 vierkant meter groot is, kan aangepast worden volgens de vereisten en er kunnen scheidingswanden gemaakt worden om te zorgen voor een steriele omgeving.

Nicholas Rutherford, directeur evenementen bij AidEx zei tot slot: “Bij AidEx draait alles rond innovatie. Het algemene doel van het evenement is de doeltreffendheid van hulpverlening te helpen verbeteren en revolutionaire concepten zoals het opblaasbare veldhospitaal helpen hierbij. Médecins Sans Frontières heeft als organisatie een lange voorgeschiedenis in het zoeken naar innovatieve oplossingen ter ondersteuning van de reacties op noodsituaties, dus uiteraard wil iedereen in de gemeenschap graag meer vernemen over het hospitaal en begrijpen hoe het slachtoffers van natuurrampen helpt.

Breng een bezoek aan AidEx van 19 tot 20 oktober 2011 in de Expo van Brussel (hal 7) om het hospitaal in werking te zien en van deskundigen te vernemen hoe het werkt. Breng een bezoek aan www.aid-expo.com voor meer informatie over de show en andere live demo's. 





Ingezonden persbericht